Кламер БГ - Новини: Прокурор и следовател заминават за Македония, за да се идентифицират по-бързо загиналите на "Струма"

Прокурор и следовател заминават за Македония, за да се идентифицират по-бързо загиналите на "Струма"

България

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 19:32ч.
Прокурор и следовател заминават за Македония, за да се идентифицират по-бързо загиналите на "Струма"

Прокурор и следовател заминават за Македония, за да се идентифицират по-бързо загиналите на

Български прокурор и следовател ще бъдат командировани в Скопие, за да бъдат идентифицирани възможно най-бързо загиналите при тежката катастрофа на магистрала "Струма", заяви в сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред бТВ. Двамата Двамата магистрати ще получат на място ДНК-пробите, взети от близки на починалите. Това е единственият начин за идентификация, тъй като труповете са обгорели до неузнаваемост.

Ден след тежкия инцидент, при който загинаха 46 души, сред които и 12 деца, ръководителят на националното следствие Борислав Сарафов е провел среща с македонския външен министър Буяр Османи, съобщиха от държавното обвинение. Обсъждано е връщането на телата на жертвите в Северна Македония.

"Прокуратурата работи максимално бързо и ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините за катастрофата, както и за връщането на телата на жертвите", казаха от държавното обвинение.

Екип от шестима следователи и трима прокурори от Перник ще работи по разследването, каза още Милева. Делото ще се наблюдава от пернишката прокуратура, тъй като катастрофата стана на територията на областта.

Версии

Втори ден след трагичния инцидент бъгларските разследващи продължават да са предпазливи относно версиите, по които се работи. Ден по-рано Сарафов заяви, че ще се търси и човешка грешка, и други причини за взрива.

Междувременно не спират твърденията, че объркващата маркировка е сред причините за катастрофата. Автобусът е се ударил в мантинела, отделяща паркинг за почивка от основното трасе на магистралата. Уширението на пътя обаче не е сигнализирано добре, не е осветено и се появява веднага след завой.

Автомобилният състезател Димитър Илиев излезе със собствен анализ на пътната марктировка. Той сравни снимките на мястото от Google Maps, заснети през май 2021 година, свои архивни записи от април 2021 година и актуалното състояние на пътя.

Преди влизането в десния завой с обратен вираж на магистралата аварийната лента внезапно преминава в прекъсната линия.

"Това чисто логически би означавало, че магистралата става в три ленти. Като всеки шофьор, който спазва правилника за движение, човекът най-вероятно е минал в най-дясната лента", казва Илиев.

Експертът по катастрофи Георги Илиев пък коментира пред Нова телевизия, че шофьорът на автобуса е действал неадекватно. Според него между първия удар в мантинелата вдясно и втория в противоположната се е случило нещо.

Все още има и съмнения, че в автобуса са превозвани туби с автомобилно гориво. Тази неофициална версия се появи часове след катастрофата и тя обяснява бързото изгаряне на рейса. Във вторник Сарафов заяви, че нямало данни за подобно нещо. Той обаче коментира, че със сигурност е имало взрив, но причината за него не е ясна.

В сряда служители на АПИ започнаха заснемане на участъка от магистрала, където вчера към 2.30 ч. през нощта след удар в мантинелите изгоря македонският туристически автобус.

Стана ясно също, че запалилият се автобус не е имал разрешение да осъществява международен превоз на пътници. Как е преминал три граници, не е ясно.

Вътрешното министерство на РСМ проверява граничния пункт "Деве баир", за да провери как се е случило.

Опитах се да взема чукчето

17-годишно момиче, която е една от седмината оцелели при катастрофата, разказа пред македонска медия какво си спомня, съобщи Нова телевизия. Зулейха Яшаровска твърди, че е спала преди удара и се е събудила от писъците на останалите пътници.

"Опитах се да взема чукчето, с което да счупя прозореца, но не успях. Тогава опитах с ръка", разказа тя.

Яшаровска твърди, че след това спомените ѝ се губят и когато дошла в съзнание е била на земята.

Седемте оцелели остават в "Пирогов"

Седемте оцелели при катастрофата остават на лечение в "Пирогов" и всички те са в стабилно състояние. В сряда на двама от тях бяха извършени операции.

Психическото им състояние обаче не е добро, съобщи проф. Мая Аргирова, която завежда Клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

"Стресът е голям. Един от пациентите е в тежък психически шок. Работят психолози с тях успоредно с всички останали специалисти", каза доц. Аргирова, цитирана от БНР.

"Ще обмислим тези, които са стабилни и има възможност, да си отидат в близките дни", допълни тя.

Македонският външен министър Бояр Османи посети и днес сънародниците си в болницата. Той коментира, че от вчера близки на загиналите искат потвърждение за смъртта им, но докато излязат експертизите, това не може да се направи.

Експерти от Северна Македония ще съдействат на българските си колеги при идентифицирането.

"Вчера аз обявих имената на пострадалите с цел да се подразбира индиректно, че щом имената не са сред пострадалите, значи са загинали. Това не можем да го потвърдим, докато не се направи идентификация на телата. И днес съм тук, за да помагам на работата на нашите експерти, които са дошли от Института за съдебна медицина", каза той.

Вече са взети ДНК проби от роднините на част от загиналите.

Съпругата на Алиас Елман е сред жертвите. Още вчера е взета проба в Скопие от нейния брат. Близките искат отговори възможно най-скоро: "Апелираме до властите на Македония и България, ако може да се ускори процесът, защото тъгата е не само край нас, а във всяко семейство, във всяка фамилия в Македония".

Вчера е пуснато писмо до прокуратурата на България с искане от страна на Северна Македония техни експерти да се включат в идентифицирането на жертвите.

mediapool.bg