Кламер БГ - Новини: Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 12:55ч.
Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

Процедура по преместване на паметника на Съветската армия ще стартира кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков (ДБ), обяви самият той в петък с пост във фейсбук. Дългоочакваната новина идва ден след бруталната руска военна инвазия в Украйна, но основанията за демонтажа на монумента от центъра на София са налице от близо две десетилетия.

"В заседанието на Столичния общински съвет управляващите от ГЕРБ, СДС, ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! Много добре, утре (днес -б.а.) ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", обяви Трайков.

Той визира решение на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 г., което е допълнено на 18 март 1993 година. Демонтажът обаче е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров.

Преместване в Музея на социалистическото изкуство

Последно, през октомври м.г. общинските съветници от ДБ се обявиха паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата. Тогава и кметът на "Средец" призова столичани да избягват преминаване покрай Паметника на съветската армия, защото не е в добро състояние.

"Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия"). Същият се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 000 лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид", посочи тогава във фейсбук Трайков.

Москва искала безвъзмездно монумента срещу ремонт

През есента на миналата година стана и ясно, че областен управител, назначен от ГЕРБ, е искал да даде безвъзмездно за ползване монумента и земята около него на Москва. В детайли, в началото на 2021 г. посланикът на Русия у нас с нота до Министерството на външните работи (МВнР) е поискал намиращият се в центъра на София Паметник на Съветската армия и прилежащата земя да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване срещу ремонтиране на монумента. Информацията бе разкрита от депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (ДБ) след проверка, направена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Българското МВнР е изпратило на 10 март 2021 г. искането за становище до областния управител на София Николай Пехливанов, който е от квотата на "Атака" и назначен на поста от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Пехливанов дава положително становище на 13 април, когато посланик на Русия в България вече е Елеонора Митрофанова, но в крайна сметка външният министър Екатерина Захариева отказва да финализира процедурата. Всичко това става около месец преди правителството на Бойко Борисов да предаде властта на служебното правителство.

В позицията си Пехливанов посочва, че "поемането на разходите от Руската федерация е в интерес на българската държава и приемането му не съставлява политически акт, а е разумно държавническо решение. От тази гледна точка реципрочно би било от българската държава да предостави за безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация".

За премахването на повредите били необходими 390 319 лева и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента.

Очаквайте подробности

mediapool.bg