Кламер БГ - Новини: Започва обратното броене: Първият мандат вече е при Асен Василев (видео)

Започва обратното броене: Първият мандат вече е при Асен Василев (видео)

България

|
Пет, 01 Юли 2022г. 19:46ч.
Започва обратното броене: Първият мандат вече е при Асен Василев (видео)

Започва обратното броене: Първият мандат вече е при Асен Василев (видео)

Президентът Румен Радев връчи в петък, 1 юли, първия мандат за съставяне на правителство на съпредседателя на "Продължаваме промяна" (ПП) Асен Василев. По-рано същия ден ПП номинира Асен Василев за министър-председател на мястото на досегашния премиер Кирил Петков и така успя да върне БСП в преговорите за второ правителство, независимо от оставащите разногласия между двете партии по въпроса за Русия.

"За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Важно е също така той да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на българската държава така, както и първият кабинет на "Продължаваме промяната" го прави. Благодаря за мандата", каза Асен Василев при получаването на мандата.

Преди това президентът припомни в традиционната си кратка реч за такива случаи, че България е в политическа, икономическа и социална криза.

Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш, каза

Радев .

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

На церемонията по връчването присъстваха настоящият премиер в оставка Кирил Петков, бившият председател на НС Никола Минчев и председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Програмата на потенциалното правителство на Асен Василев има поне 6 ключови задачи:

Да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави комисията.

Да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор от специално избран за целта съдия.

Да се подменят съставите на всички регулатори с изтекъл мандат, сред които Комисията за защита на конкуренцията;

Да се промени Законът за обществените поръчки, така че средствата да се харчат прозрачно.

Да се приемат 22-та законопроекта, за да заработи Планът за възстановяване;

Да се финализира Стратегическият план за българското земеделие, който бе върнат от Брюксел с 200 забележки.

Да се създаде държавна агенция по горите към МС;

Да продължи работата по газовата диверсификация.

"Държим да имаме 121 представители в пленарна зала, които да стоят зад тази програма и да застанат много ясно срещу крупните бизнес интереси", коментира след срещата с президента още Асен Василев.

Той посочи, че за състава на бъдещия МС ще може да се говори след като се осигури политическа подкрепа за новото правителство.

Към момента ПП, БСП, ДБ и независими депутати (основно тези, които напуснаха ИТН), имат 218 гласа, които са недостатъчни за избор на правителство, освен ако при провеждането му не всички 240 народни представители в залата или пък ако не намерят допълнителна подкрепа. Засега не е ясно дали ПП ще преговаря с групата на партия "Има такъв народ" след разнобоя, довел до оттеглянето й от управляващата коалиция и до падане на правителството, в резултат на което възниква сегашната политическа криза.

По-рано премиерът Кирил Петков предложи за бъдещ премиер Асен Василев, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова постави условие, че ще се върне към преговорите за ново правителство само, ако е номиниран различен кандидат премиер от Кирил Петков. По-късно Нинова обяви, че се връща към преговорите.

Андрей Гюров: Няма да губим никакво време. Преговорите с партиите започват още в събота

Преговорите за бъдещия кабинет на Асен Василев стартират още в събота, обяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Няма да губим никакво време", каза той. От думите му стана ясно, че са възможни два варианта за продължителността на бъдещето правителство - или до местните избори, или ще изкара пълен мандат. В крайна сметка това ще зависи

от преговорите и доколко ще се постигне стабилно мнозинство.

Преговорите ще се водят отделно с парламентарните групи на партиите по големина - първо с БСП, после с "Демократична България".

После от "Продължаваме промяната" ще представят програмата си в парламента и ще търсят подкрепа от депутатите.

Убедени сме, че това ще бъде един цивилизационен избор за българските политици дали ще се намерят 121 депутати, които ще подкрепят посоката, която е поела България, каза още Гюров.

“БСП се връщат на масата на преговорите с ясната подкрепа за това правителство и с желание за програмата до края на годината да бъдат включени и някои техни приоритети. Очевидно има много добра база за продължаване на разговорите и за намиране на съгласие”, каза той.

По отношение на напусналата ПГ на "Възраждане" Елена Гунчева и това дали ще подкрепи правителство с новия мандат, Гюров уточни, че не са водени разговори с нея.

Гюров добави, че не изключва сегашни министри да останат в кабинета, но и да има нови лица.

За поста вътрешен министър, той обясни, че желанието на ПП е законът за КПКОНПИ в най-скоро време да бъде гласуван в парламента и това е едно от условията им при сформирането на кабинет. Постът ще бъде освободен и ще търсим друг човек, "който да може да стъпи в обувките на г-н Рашков", допълни Гюров.

За това дали ще има нова формула на властта, той каза - "Размишляваме върху формула, която да бъде по-гъвкава. През последните 6 месеца видяхме кои неща работят и кои не и затова най-вероятно ще има промяна и във формулата при министерствата".

За своето политическо бъдеще той заяви, че остава в Народното събрание и не е мислил в посока изпълнителна власт.

mediapool.bg