Кламер БГ - Новини: Правителство на малцинството може да работи, смята Хаджигенов

Правителство на малцинството може да работи, смята Хаджигенов

България

|
Вт, 20 Апр 2021г. 13:31ч.
Правителство на малцинството може да работи, смята Хаджигенов

Правителство на малцинството може да работи, каза пред БНТ Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

По думите му в новия парламент има има два вида мнозинства в Народното събрание - едно с около 130 народни представи и едно - с над 150.

От изборите насам изглежда, че единственият вариант за съставяне на правителство е коалиция между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Трите партии обаче нямат мнозинство и ще се наложи да разчита на подкрепа от БСП и ДПС, които обаче обявиха, че не искат участие в управлението. Първата политическа сила ГЕРБ е в пълна изолация в новото Народно събрание и предложено от нея правителство няма да получи подкрепа от останалите партии. ДПС вече обяви, че ще подкрепи кабинет на "новите партии", същото заявиха и социалистите.

"Реалистично правителство на малцинството може да работи, около провеждането на определени политики - промяна в Изборния кодекс, отмяна на дискриминационни и противоконституционни норми, правосъдна реформа. Тоест тези най-важните неща, които не търпят отлагане. Това е съвсем достатъчно като начало за обединение на всички", каза Хаджигенов.

Според него е нужна поне година, за да бъдат приети основните законодателни промени. "Има почти 100% съгласие по тези теми. Буквално работим заедно, допълваме се", каза Хаджигенов.

По думите му от "Изправи се! Мутри вън" са дали инициативата за започване на неофициални политически разговори с всички опозиционни партии. Не са говорили все още с БСП и ДПС.

Той посочи, че парламентът е жив и "вече не е канцеларски печат на Борисов" и добави, че не очаква лидерът на ГЕРБ да се появи в пленарната зала в сряда.

Манолова: Подкрепа от БСП и ДПС за правителство не може да е срещу чадър и позиции за тях

"Чакаме предложението за кабинет на Слави Трифонов, който е втора политическа сила. Народът му даде доверие, което върви с отговорност към хората. Ще държим освен почтени хора и професионалисти, да има и ясни приоритети", каза пред бТВ Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън".

По думите ѝ не може да им бъде забранено на БСП и ДПС да заявят подкрепа за правителство, но това няма да ги освободи от отговорност за сделки, финансирания и черни каси. "Партиите на статуквото няма да задушат в токсична прегръдка кабинет на промяната. Тази подкрепа не се дава срещу чадър, позиции, договори, нито срещу отказ от носене на отговорност. Кабинетът ще е предложен от втория в парламента, а гласуването зависи от волята на парламентарните групи", добави тя.

Манолова за пореден път посочи, че от "Изправи се! Мутри вън" не биха подкрепили кабинет, предложен от Борисов или ГЕРБ.

Ще изчакаме предложението за кабинет на ГЕРБ: "В момента те са токсични, народът им отреди първото място, но засега нито една политическа сила не е заявила, че ще подкрепи тяхно правителство".

Манолова, за разлика от Хаджигенов, твърди, че не са водени разговори между "Изправи се! Мутри вън!", "Демократична България" и "Има такъв народ". "Ако се водят, ще бъдат публични и прозрачни, пред очите на хората", каза тя и допълни, че още в кампанията е постигнат консенсус с тях за дълбока съдебна реформа, промяна в регулаторните органи, законодателство за честни избори.

По думите ѝ комисията по ревизията ще провери всички постъпили сигнали, независимо дали са за кабинетите "Борисов 1", "Борисов 2", "Борисов 3" или за кабинета на Пламен Орешарски. "Хората очакват проверка на харченето на пари в последните две години – постановления и решения на Министерски съвет, черните каси на властта – Автомагистрали, Монтажи, ДКК, програмата за енергийна ефективност", допълни Манолова.

Тя добави, че "Изправи се! Мутри вън" са внесли законопроект, с който добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща и след април, до края на 2021 г. "Ние внесохме и законопроект всички фирми, засегнати от пандемията, да получат подкрепа в размер на една депутатска заплата или поемане на 90 % от постоянните разходи – наеми, осигуровки, режийни, а не както беше досега – помощ само за затворените фирми", каза още Манолова.

mediapool.bg