Кламер БГ - Новини: Посланик Митрофанова: Освободителната война доказва, че Русия създава, а не разрушава

Посланик Митрофанова: Освободителната война доказва, че Русия създава, а не разрушава

България

|
Ср, 03 Март 2021г. 16:54ч.
Посланик Митрофанова: Освободителната война доказва, че Русия създава, а не разрушава

Освободителната война доказва, че задачата на Русия е да създава, а не да разрушава, заяви новият посланик на Руската федерация у нас н.пр. Елеонора Митрофанова в обръщение по повод националния празник на България.

"Подвигът на руските войници и българските опълченци, воювали рамо до рамо за възстановяване на държавността в България, ни позволява на този ден да кажем:Това е наше общо наследство, наша обща победа, общ празник", заявява тя в първата си публична изява у нас.

По думите й "днешния празник е константа в българската история и тази величина не зависи от каквито и да е политически предпочитания". Посланичката споделя също, че за освободителните борби на България знае от лекциите в Института за международни отношения в Москва.

"Вълнуващо ни разказваха за борбата на българския народ, за бъдещето му. Как българите се стремят да поемат по собствения си път, да живеят свободно, сами да определят насоката на своето развитие", казва Митрофанова.

"Убедена съм, че ще развиваме сътрудничеството между нашите две страни в дух на взаимно уважение и равностойно партньорство", заявява още тя.

"Желая ви благополучие и успехи. Заедно ще се справим с всички предизвикателства, пред които сме изправени. Честит празник", завършва Митрофанова.

Тя отправи обръщението си на български език – практика, която често използваи нейни колеги от други страни, акредитирани в страната.

В Деня на 143-та годишнина от Освобождението на България посланик Митрофанова взе участие в официалната церемония по издигане на националното знаме на Република България до паметника на Незнайния воин. Посолството положи венци и цветя пред Вечния огън и на паметника на българските опълченци в София.

mediapool.bg