Кламер БГ - Новини: Поне 502 секции ще има в чужбина за предстоящия вот

Поне 502 секции ще има в чужбина за предстоящия вот

България

|
Ср, 19 Май 2021г. 13:42ч.
Поне 502 секции ще има в чужбина за предстоящия вот

Поне 502 секции ще има в чужбина за предстоящия вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви част от местата в чужбина, където ще има избирателни секции на предстоящите на 11 юли парламентарни избори. Предстои обаче разкриването на още секции, но колко ще са те зависи от активността на българите зад граница да подават заявления.

Решението на ЦИК е за разкриването на 502 секции. Става дума за секциите, които се разкриват автоматично след последните промени в Изборния кодекс. Това са места за гласуване, в които през последните 5 години са гласували повече от 100 избиратели.

Така в Лондон могат да бъдат открити 36 секции, а във Великобритания общо 86 секции. В Германия са общо 75 секции, в Турция са 57, а в САЩ – 45.

Досегашното ограничение за до 35 секции в страните извън ЕС отпадна с последните поправки в изборния кодекс, което позволява във Великобритания например да има толкова много места да гласуване.

Предстои започнат да се подават и заявления за гласуване извън страната. Вече не с 60, а с 40 такива заявления ще се разкриват допълнителни секции извън местата, в които вече има автоматично открити такива.

В градовете с автоматично разкрити секции ще се отварят още места за гласуване само ако има над 500 заявления.

На предстоящите избори машинно гласуване ще има и зад граница. Устройства ще в секциите в чужбина, в които на минали избори са гласували над 300 души или има над 300 подадени заявления. Все още обаче не е ясно колко точно са тези секции и колко допълнителни машини ще са необходими.

mediapool.bg