Кламер БГ - Новини: Поне 250 фалшиви сертификата са издадени в Раковски и Асеновград

Поне 250 фалшиви сертификата са издадени в Раковски и Асеновград

България

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 13:37ч.
Поне 250 фалшиви сертификата са издадени в Раковски и Асеновград

Снимка: БГНЕС

Поне 250 фалшиви сертификата за ваксиниране са били издадени от два временни имунизационни пункта – в Раковски и Асеновград, съобщиха от МВР и прокуратурата. В понеделник вечерта полицията арестува трима лекари и един зъболекар по подозрение за участие в мащабна схема за издаване на зелени сетрификати на неваксинирани.

Българи в чужбина са се сдобивали с документи за завършен ваксинационен цикъл срещу 200-400 лева, докато са били зад граница, за да могат да пътуват. Данните им и подписа им са в декларации за информирано съгласие, които след това са били въвеждани в националния регистър.

До акцията се е стигнало след като МВР в Пловдив е получило оперативна информация за съмнителни имунизации в двата центъра. Подобни данни са постъпили и от местната РЗИ, заяви шефът на местната икономическа полиция Славчо Алексиев. В рамките на 5 дни са проверени няколко хиляди души и е установено, че част от тях са били в чужбина на датите, на които се води, че са имунизирани.

Бройката на фалшивите сертификати вероятно ще се увеличи. От двата центъра разследващите са иззели около 20 хил. декларации за инфомирано съгласие, които допреди десетина дни бяха задължителни. Има съмнения, че подписите върху тях са фалшифицирани.

Говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев коментира, че делата вероятно ще се забавят, защото трябва да се провери голям обем документация. Той заяви, че ще се търси отговорност не само на хората, които са издавали фалшиви сертификати, но и на тези, които са си плащали между 200 и 400 лв., за да се сдобият с фалшивите документи.

"Никое наказание не може да покрие обществената опасност на това деяние, малко съм емоционален, но това е истината", заяви Илиев.

Има ли депутат?

Центърът, в който са издавани фалшивите сертификати в Асеновград, се намира в местната болница. До съвсем скоро неин управител бе д-р Иван Червенков, избран за депутат от ГЕРБ на последните избори. Той бе втори в една от пловдивските листи. На въпрос има ли участие на народен представител в схемата, районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев заяви, че такива данни няма. Преди това той припомни, че народните представители са с имунитет и те могат да бъдат разследвани и задържани само след специално разрешение.

Центърът в гр. Раковски се намира в частната клиника "Св. Елисавета". Едноличен собственик на капитала й е Иванка Самуилова. Медицинският център й е бил прехвърлен през 2013 г. Преди това негов собственик е бизнесменът Георги Самуилов, шеф на бизнес групата "Инса Ойл". Центърът в град Раковски е описан като част от групата "Инса Ойл" в стара версия на сайта им.

Не е обикновено разследване

Разследването за фалшивите сертификати не е обикновено, тъй като става дума за човешки животи, каза още говорителят на районната прокуратура. Той подчерта, че за всички е ясно, че тези престъпления са много трудно доказуеми. Той обясни, че една от възможностите е хората, които са си плащали за сертификат, да бъдат обвинени в нарушаване на противоепидемичните мерки, за което се предвиждат до 5 години затвор и до 50 хил. лв. глоба. Дали това ще се случи към момента не е ясно.

Отделно от това броят на фалшивите документи вероятно ще се увеличи. Районният прокурор Грошев обясни, че в момента се проверява дали сертификатите са били използвани в чужбина. Само за ден на разпит в пловдивската полиция са били извикани 150 души.

mediapool.bg