Кламер БГ - Новини: Поне 10 гранични полицаи са помагали на мигранти

Поне 10 гранични полицаи са помагали на мигранти

България

|
Вт, 06 Септ 2022г. 13:06ч.
Поне 10 гранични полицаи са помагали на мигранти

Иван Демерджиев, Снимка: Архив

Има данни за поне 10 гранични полицаи, участващи в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Пловдив. Изявлението му е по повод трагедията, при която двама полицаи загинаха при преследване на камион с мигранти до Бургас.

Десетимата полицаи са били в различни териториални подразделения на "Гранична полиция" на границата с Турция. Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик, каза Демерджиев.

Министърът добави още, че има съмнения и за други техни колеги, но липсват доказателства за тяхно участие.

"Тези, за които имаме доказателства, ще бъдат дисциплинарно наказани. Тези, за които имаме убедителни данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат размествани на други места", коментира Демерджиев, цитиран от БНР.

"Вътрешна сигурност" работи по изясняването на този въпрос, с взаимодействие с прокуратурата. "Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни", добави още министърът на вътрешните работи.

По думите му мигрантската вълна била безпрецедентна и в пъти по-голяма от тази през 2014 – 2015 г. Затова с цел превенция служебното правителство било в тесен контакт с турското. Според Демерджиев присъствието на армията на границите е засилило контрола.

mediapool.bg