Кламер БГ - Новини: Петиция с 5 въпроса пита Euronews знае ли с кого ще си партнира в България през ТВ "Европа"

Петиция с 5 въпроса пита Euronews знае ли с кого ще си партнира в България през ТВ "Европа"

България

|
Пон, 03 Май 2021г. 18:54ч.
Петиция с 5 въпроса пита Euronews знае ли с кого ще си партнира в България през ТВ "Европа"

В световния ден на свободното слово, 3 май, български интелектуалци стартираха петиция с 5 въпроса към водещия европейски новинарски канал Euronews по повод общия им франчайз с българската “Тв Европа”, чрез който от септември ще стартира Euronews България. Петицията, стартирана от главния редактор на “Биволъ” Атанас Чобанов, пита дали в Euronews са наясно, че основният бизнес на собственика на ТВ "Европа" Добрин Иванов е търговията с оръжия и през нея той е замесен в скандала с отравянето на друг български оръжеен търговец с “Новичок”? Дали европейският новинарски гигант е наясно, че Иванов има общи бизнес интереси с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Поставят се въпроси и за съдебното минало на изп.-директор Георги Харизанов.

Mediapool публикува без редакторска намеса текста на петицията, по която подписи се събират във фейсбук.

Пет въпроса към Евронюз от българи в Международния ден на свободата на пресата

Уважаеми собственици, управители и журналисти от телевизия Евронюз,

Евронюз обяви плановете си да създаде български канал заедно с ТВ Европа, която ще се преименува на Евронюз България, но без без да смени сегашния си собственик Добрин Иванов и изпълнителния директор Георги Харизанов.

България е на 112-о място в класацията за свобода на словото на Репортери без граници - най-зле представящата се държава в Европа, ако изключим Русия, Беларус и Турция. Тази позиция е потвърдена и в доклади на други компетентни международни организации, и корелира с лошото представяне на страната в борбата с корупцията и прилагането на правовия ред.

В тази връзка, в Международния ден на свободата на пресата 3-ти май, отправяме към Вас няколко въпроса:

- Наясно ли сте с факта, че основният бизнес на г-н Добрин Иванов, с който финансира Телевизия Европа, е търговията с оръжия и през нея той е замесен в скандала с отравянето на друг български оръжеен търговец с “Новичок”?

- Наясно ли сте с факта, че г-н Добрин Иванов има общи бизнес интереси с г-н Делян Пеевски, олигарх, сочен като “айсберга на коруцпията в България” и основен фактор за потъването на свободата на словото в България през последните 10 години?

- Наясно ли сте с факта, че г-н Добрин Иванов е получавал пари от офшорка свързана със скандала “Магнитски” - разкритие на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ?

- Наясно ли сте с факта, че г-н Георги Харизанов има ефективна присъда за рекет (впоследствие реабилитиран) и се явява един от пропагандните стълбове на правителството на Бойко Борисов?

- Ако за Евронюз не е проблем този брак по сметка с Телевизия Европа, как ще убеди българската публиката, че не служи за параван и легитимация на местни задкулисни играчи, които са част от проблема със свободното слово в България?

mediapool.bg