Кламер БГ - Новини: Пеканов: Време е планът за възстановяване да се предаде

Пеканов: Време е планът за възстановяване да се предаде

България

|
Пет, 13 Авг 2021г. 15:55ч.
Пеканов: Време е планът за възстановяване да се предаде

Пеканов: Време е планът за възстановяване да се предаде

Време е националният план за възстановяване да бъде предаден в ЕК, но от следващото правителство, което ще изпълнява реформите, заложени в него. Ако се стигне до ново преработване на плана, се рискува забавяне на първите плащания за България, предупреди в петък вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря на въпроси на граждани във фейсбук страницата на МС. Досега служебното правителство смяташе, че авансовият превод до края на годината не е застрашен, но явно с напредването на времето ситуацията се променя.

В същото време аграрният експерт на “Има такъв народ” и депутат Пламен Абровски излезе с призив във фейсбук към служебното правителство в плана да се върне големият проект за напояване, но не за 850 млн. лв., а за 495 млн. лв.

ЕК иска приемственост от бъдещето правителство

“Аз смятам, че повече не можем да преработваме плана и вече е време в обозримо бъдеще да бъде предаден. Няма да е редно в последния ден на служебния кабинет да изпратим плана. Такава е индикацията и от ЕК, които казват - не ни го изпращайте, за да дойде някой след дни и да каже може ли да ни го върнете за преработка”, посочи Пеканов.

Вицепремиерът добави, че според него не е добра индикация към Брюксел преработването на документа от следващ кабинет и се мотивира, че това ще забави изключително много плана и може да отложи плащания, които са заложени и в бюджета за 2021 г. Пеканов говори за аванса от 13%, които страната ни трябва да получи през 2021 година. Целият ресурс за България по Плана за възстановяване възлиза на 12.6 млрд. лв. грантове и отделно заемни средства.

“Едно забавяне извън рамките на тази година може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Т.е. ние трябва да вървим към един кратък срок и това е моят апел към парламентарните групи”, призова още Пеканов.

Вицепремиерът все пак направи уговорката, че, ако няма скоро следващото правителство, и настоящото ще внесе документа в ЕК, но това ще е само в краен случай. Затова се водели консултации за заложените реформи в него с парламентарно представените партии.

"Липсата на парламент може да застраши и плана. Задали сме реформи в този план, които трябва да се случват. При липса на парламент няма да се променят законите и да се случват реформите и това може да застраши някои от плащанията", каза още Пеканов.

Призив за връщане на 495 млн. лв. за напояване

И докато вицепремиерът призоваваше да не се рискува с преработване на плана, депутатът на Слави Трифонов - Пламен Абровски, лансира връщането на проекта за напояване преди изплащане на документа за одобрение в ЕК. Той предлага вместо стотици проекти за прокарване на канали за напояване, обединяването им в два големи с грантовете за 495 млн. лв. Т.е. близо наполовина по-малко от лансираните от ГЕРБ в предходни версии на плана 850 млн. лв. за възстановяване на напояването

"Единствената възможност темата за напояването да се върне отново на дневен ред е да се смени концепцията. Вместо 255 отделни проектчета, от които наистина може да се краде, държавата може и трябва да подготви два проекта, съгласно които да се направи цялостна рехабилитация на всички

напоителни съоръжения в Южна и Югоизточна България. По сметки на моя екип, за рехабилитация на съоръженията на територията на клоновете на “Напоителни системи” ЕАД

“Бургас“, “Средна Тунджа”, “Горна Тунджа”, “Марица”, “Тополница” и “Хасково” ще са необходими 494 579 700.03 лв. без ДДС", посочи Абровски.

Той се мотивира, че е избрал тези райони, защото там най-много се отглеждали плодове, грозде и вино и зеленчуци.

Абровски добавя, че в следващите години по плана могат да се осигурят още средства за възстановяване на напояването, но не с грантове като споменатите от него два проекта, а със заеми по плана за възстановяване”.

Служебното правителство извади заложеният от ГЕРБ проекта за 800 млн. лв., които трябваше да се изпълнява от държавната фирма “Напоителни системи”, заради забележки от Брюксел, че той е без екооценка, освен това част от напоителните канали ще минават през НАТУРА зони.

Атанас Пеканов отново посочи в петък, че проектът няма как да бъде защитен пред ЕК без екооценките, а ако се тръгне към покриването й, изпращането на плана ще се забави поне с 6 месеца. За земеделие обаче били добавени нови 170 млн. лв., към вече заложените 250 млн. лв., които ще се разходват за агроиновации и земеделие, щадящо околната среда.

Брюксел към версията на ГЕРБ: Трябват още реформи за гарантиране върховенство на закона

От отговорите на Атанас Пеканов стана ясно, че друга основна критика на Брюксел към верията на плана на ГЕРБ е била липсата на достатъчно реформи за гарантиране на върховенството на закона. В момента вицепремиерът водел консултации с парламентарните партии затова какви реформи обещават да изпълнят те в тази сфера.

"Една от основните критики към предишните версии на плана бе, че не са заложени достатъчно мерки и реформи в сферата на върховенството на закона. Имаме напредък, заложихме една нова стъпка, която да подобри отчетността на главния прокурор. Но, ние не можем да обещаем законови промени, в момента водя дискусии в парламентарните групи да кажат на какви реформи са готови да поемат като ангажимент", посочи той.

В плана няма дата за затваряне на въглищните централи

В плана, изработен от служебното правителство, не е заложена точна дата за затваряне на въглищните централи, защото смята, че такова решение трябва да бъде взето от редовно правителство, посочи още Атанас Пеканов.

По отношение на санирането той смята, че гражданите трябва да поемат част от енергийното обновяване на жилищата си, защото то ке им носи спестяване на бъдещи разходи. Както Mediapool писа близо 2.5 млрд. лв. са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност на сградния фонд у нас до 2026 г. За част от сградите, с високи енергийни характеристики, се предвижда 15% самоучастие на гражданите, а за тези с много ниска енергийна ефективност в момента държавата ще поема на 100% разходите.

Атанас Пеканов добави, че не смята да остава в политиката, а възнамерява да се занимава с академична дейност.

mediapool.bg