Кламер БГ - Новини: Парламентът не гласува механизма за разследване на главния прокурор заради липса на кворум

Парламентът не гласува механизма за разследване на главния прокурор заради липса на кворум

България

|
Пет, 27 Ян 2023г. 13:12ч.
Парламентът не гласува механизма за разследване на главния прокурор заради липса на кворум

Сн. БГНЕС

Парламентът не успяха да приключат в четвъртък вечер с дискусията и да гласуват на първо четене петте законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, два от които уреждат механизма за разследване на главния прокурор.

Милиони българи продължават да са заложници на "гениалните трикове" на няколко играчи", написа по този повод министърът на правосъдието Крум Зарков.

До прекратяване на заседанието се стигна, след като народни представители възразиха, че едновременно с пленарното заседание продължават и заседания на комисии, една от които е комисията по електронно управление. Заседанията на комисиите започнаха по време на почивката, дадена в рамките на пленарното заседание.

Няма как по време на пленарно заседание да заседават комисии, коментира Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) след почивката и апелира председателстващият заседанието да намери решение. По правилник сега ще обявя проверка на кворума и, ако на някои колеги комисиите са им по-важни от този закон, има лесно решение - утре ще продължим със закона, обяви заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС).

Проверката на кворума показа, че в залата има 76 народни представители, при необходими 121. Няма кворум, обяви Цонев и закри заседанието.

Според приетото по-рано през деня решение депутатите трябваше да продължат работа днес до приемането на още седем точки.

Законопроектите

Парламентът обсъжда на първо четене пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Два от тях са внесени от Министерския съвет, а останалите - съответно от Надежда Йорданова ("Демократична България") и група народни представители, от Костадин Костадинов ("Възраждане") и група народни представители, и от Бойко Рашков ("Продължаваме Промяната") и група народни представители.

Част от разглежданите законопроекти за промени в НПК представляват законодателни инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, се посочва в доклада на парламентарната комисия по правни въпроси.

С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип между съдиите от наказателната колегия на ВКС и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, с ранг съдия във ВКС. Предлага се този съдия да бъде назначен временно на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Измененията предвиждат още решението на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което се прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на главния прокурор, да се приема с мнозинство не по-малко от 13 гласа, т.е. намаляване на изискуемото в момента мнозинство от 17 гласа.

Промените, внесени от Надежда Йорданова, засягат същите въпроси като предходния законопроект с вносител Министерския съвет, а именно механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник. Предлага се делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, да са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

С втория законопроект, внесен от кабинета, се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство. Предвижда се задържането на дете да се използва като крайна мярка, като то не може да продължи повече от пет месеца при обвинение за тежко умишлено престъпление и повече от една година, когато се предвижда наказание, не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода, или друго по-тежко наказание. Във всички останали случаи се предлага продължителността на задържането под стража в досъдебното производство да не може да продължи повече от два месеца. Законопроектът предвижда делата, по които обвиняемият е непълнолетен, да се разследват, разглеждат и решават с предимство, и въвежда принципното положение непълнолетните обвиняеми да бъдат съдени при закрити врата.

Със законопроекта на "Възраждане" се цели постигане на по-обективен, бърз наказателен процес в досъдебната фаза. Разширява се правото на обвиняемия да обжалва повечето прокурорски актове в досъдебната фаза, например постановлението, с което се отказва събиране на доказателства в досъдебната фаза на процеса, като това гарантира в пълен обем правото на защита на обвиняемите. Създава се възможност разследващите полицаи да могат да започват, да преценяват започването и образуването на досъдебно производство, като се запазва и задължението им те незабавно да сигнализират за това наблюдаващия прокурор.

Измененията на "Продължаваме Промяната" също целят постигане на процесуална бързина. С тях се предоставя възможност на разследващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да представят за одобрение от съда на протокола за извършеното действие в условията на неотложност. Предложено е да се разшири възможността за използване на специални разузнавателни средства, спрямо свидетел, дал съгласието си за това, за тежки умишлени престъпления. Промените предвиждат възможност разследващите полицаи да провеждат досъдебни производства срещу магистрати. Предлага се и отпадане на изменения в НПК (чл. 194, ал. 1, т. 2а) от 2018 г. поради липсата на ефективни резултати.

Крум Зарков: Милиони българи продължават да са заложници на "гениалните трикове" на няколко играчи

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира във Фейсбук проваленото поради липса на кворум в парламента гласуване.

"Някои хитруват, други се страхуват, трети казват "за", но мислят "против", демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на "гениалните трикове" на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?", написа в своята публикация Крум Зарков.

mediapool.bg