Кламер БГ - Новини: ПП омеква за хора на ГЕРБ в проектокабинета си, насрочена е среща Денков-Габриел

ПП омеква за хора на ГЕРБ в проектокабинета си, насрочена е среща Денков-Габриел

България

|
Вт, 30 Май 2023г. 19:31ч.
ПП омеква за хора на ГЕРБ в проектокабинета си, насрочена е среща Денков-Габриел

сн.: БГНЕС, архив

"Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре. Академик (Николай) Денков вече съобщи, че имат насрочена среща с Мария Габриел. За мен това е символ на надеждата", каза пред БНТ във вторник привечер Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", след като по-рано през деня партията обави, че очаква размразяване на преговорите с ГЕРБ за съставяне на редовно правителство с връчения на ПП-ДБ втори проучвателен мандат. От партията на Бойко Борисов поискаха промени в представения от ПП-ДБ състав на проектокабинет и по-конкретно на съпредседателя на ПП Асен Василев като финансов министър, но той не е склонен да се оттегли. Номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков не изключи възможността в проектокабинета място да намерят и хора от ГЕРБ, но от думите му стана ясно, че ПП ще настоява Василев да заеме ключовия пост в бъдещото правителство.

"Ще следваме конституционната процедура и очакваме да има размразяване на ситуацията в следващите дни", каза Лена Бориславова от ПП във вторник сутринта пред бТВ, след като в събота ГЕРБ замрази преговорите с ПП-ДБ след изтеклия запис от заседание на ПП и обяви, че може да ги поднови, но при нови условия.

"Преговорите трябва да бъдат размразени. Имаме нужда от редовно правителство. Аз бих разбрала замразяване, ако има разминаване по политики, но заради вътрешни записи, казани след дълги дискусии в емоционални моменти, не ми се струва като легитимен подход", добави тя.

Във Фейсбук и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че страната се нуждае от редовно и проевропейско правителство час по-скоро.

"След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, реших да се върна в България един ден по-рано от срещата на много от европейските лидери на форума GLOBSEC в Братислава. Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции", написа Петков по повод това, че преди ден президентът нападна ПП-ДБ при връчването на мандата и обяви, че той не трябва да бъде реализиран.

"Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро. Имаме нужда от стабилно Народно събрание с дълъг живот", пише още Кирил Петков.

Според него истинският гарант за демокрацията са хората от площада и днес те "ще заявят, че автократичните амбиции няма да се реализират, дори когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс, но не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати. Не ни е страх и няма да се откажем“, посочва съпредседателят на ПП-ДБ.

Междувременно от парламентарната трибуна Даниел Лорер от ПП също призова за съставяне на правителство.

"Искам да се обърна към избирателите на ПП и ДБ – знаем колко е трудно да си представим работа с ГЕРБ, но България днес и утре е по-голяма от това", заяви Лорер.

Той се обърна и към избирателите на партията на Бойко Борисов като каза, че знае колко е трудно за тях да си представят работа с най-големия си политически опонент, но България днес и утре е по-голяма от това.

"Искам да се обърнем и към избирателите на всички останали политически сили и всички онези българи, които не са намерили своето представителство в парламента – правителство на България трябва да има и това трябва да бъде правителство на всички ни", заяви Лорер.

Условията на ГЕРБ

"Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", обяви издигнатата от ГЕРБ за премиер Мария Габриел пред журналисти в парламента.

По думите ѝ разочарованието в обществото след аудиозаписа от заседанието на "Продължаваме промяната" е голямо. "Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилия за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот. И ако истинската цел е дестабилизиране на държавата, за да се погрижим за хората, то всеки трябва да предложи решение, работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход на търси и намери подкрепа", допълни Габриел.

Според нея разговорите с ПП не били в ледена епоха, нямало обаче и "слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете".

"Освен всичко, което каза Мария - недоверие между партиите, липса на посока, война между институциите, искам да кажа нещо, което да не бъде приемано като ултиматум, а като приятелски съвет: сменете подхода. Няма да стане така. Вземете пример от нас - направихме всички възможни и невъзможни компромиси - няма да е с първия, а с втория мандат, няма да е с политически фигури - добре. Направете компромиси. Не може с 15% от народните представители, колкото са депутатите от ПП, да получите цялата власт - не е честно, не е европейски, не е демократично", посочи Томислав Дончев.

Позицията на ПП

"Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв е подходът на ГЕРБ. В определен смисъл очаквах такава реакция. Разговорите по такива важни въпроси не трябва да се водят през медиите, очаквам разговор с Мария Габриел", отговори Николай Денков от ПП.

По думите му разговори за втория мандат ще има с всички партии, но "е ясно, че мнозинство, най-лесно и конструктивно може да се получи с ГЕРБ".

Няколко часа по-късно пред бТВ Денков обяви, че е важно правителството да е приемливо и за двамата ротационни премиери. "Не е толкова важно кой е предложил един или друг човек и дали е бил в един или друг кабинет. Важно е човекът да си разбира от работата. Не трябва някой да бъде изключен само защото е предложен от някой друг. Важно е дали може да върши работа. Но това зависи от самата формула, но каквото и решение да вземем, то трябва да се утвърди от нашите органи за управление", каза той в отговор на въпрос дали в правителството може да има предложени от ГЕРБ министри.

Според него обаче е важно да започнат разговорите да се подновят, защото трябва да се дефинира дали говорят за експертен кабинет, или "вървим към някакъв по-балансиран политически кабинет, което означава, че те ще искат и други лица".

Денков обяви, че според него него няма по-подготвен за финансов министър от Асен Василев с което даде сигнал, че ПП продължава да настоява той да участва в кабинета.

Във вторник сутринта пред Нова тв депутатът от ПП Андрей Гюров посочи, че ГЕРБ трябва да вземат позиция дали "ще стоят във фризера" или ще са част от решението за излизане от кризата.

"Очакваме обаждане, за да продължим тези разговори от там от където бяха замразени. Защото ще дойде момент в който ще трябва да обяснят какво направиха, когато можеше", каза той пред Нова тв и така намекна, че от ПП по-скоро не са склонни на промени в проектосъстава на кабинета си.

Гюров коментира и президента Румен Радев, който изостри тона при връчването на втория мандат и дори поиска той да не бъде реализиран. "Г-н Радев изгуби своя образ на обединител и лидер на нацията. Той си позволи в един момент да вкара личния интерес. Досега винаги сме говорили, че действията на президента показват, че той не иска да има редовно правителство", заяви Гюров.

Депутатът изрази съмнение в законосъобразността на думите на държавния глава, че сформирането на кабинет с мандат на ПП-ДБ би било нецелесъобразно. "Президентът показа на всички какво е неговото отношение към Конституцията на страната, която изведнъж му отесня", допълни Гюров. По думите му се вижда засилване на "президентското лоби" в обществото.

mediapool.bg