Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ и ГЕРБ договориха кабинета и конституционно мнозинство с ДПС

ПП-ДБ и ГЕРБ договориха кабинета и конституционно мнозинство с ДПС

България

|
Пет, 02 Юни 2023г. 19:28ч.
ПП-ДБ и ГЕРБ договориха кабинета и конституционно мнозинство с ДПС

снимка БГНЕС

ПП-ДБ и ГЕРБ обявиха в петък следобед окончателния вариант на кабинета "Денков – Габриел", като единствената промяна е прякото поемане от страна на "Демократична България" на отговорност за правосъдната реформа. Депутатът от ДБ Атанас Славов, който е преподавател по конституционно право в Софийския университет, е номиниран за министър на правосъдието.

Мандатът ще бъде върнат изпълнен в президентството в 11 часа в понеделник. Очаква се кабинетът да бъде гласуван на извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

До днес неофициално се очакваше министър на правосъдието да стане Емил Дечев, който в момента е зам.-министър във ведомството, а преди това е бил съдия в Софийския градски съд.

Решението във финалния състав за министър на правосъдието да бъде излъчен Атанас Славов е неочаквано, защото партия "Да, България", от която е част той, беше на позиция, че няма да има министри в кабинета. Славов е преподавател по конституционно право и обявяването му за министър съвпада с намеренията за конституционна реформа.

"Имаме мнозинство за конституционна реформа", каза Мария Габриел след двете срещи между лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в петък, на които особено забележимо бе присъствието на Делян Пеевски, който многократно влизаше и излизаше от стаята. Тя благодари на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, че са "сложили интересите на гражданите над партийните и ясно са заявили евроатлантическата ориентация на страната".

"Много пъти е ставало дума, че само с промени в законите няма да бъде завършен целия процес. Затова беше важно да видим дали може да осигурим 160 гласа поне за конституционна реформа", каза на свой ред Денков.

Той заяви, че с Габриел са решени да си подадат оставките, ако Народното събрание не гласува законодателния пакет, който ще позволи страната да постигне своите цели - Шенген, Еврозоната и извършване на инвестициите по Плана за възстановяване.

По време на пресконференцията, докато представяше официално състава на бъдещото правителство, Денков обяви, че съпредседателят на ПП Асен Василев ще е и вицепремиер по европейските фондове. Това беше неочаквано, защото дотогава от ПП-ДБ и ГЕРБ бяха заявявали, че ще има само един вицепремиер - Габриел, докато Денков е премиер, както и обратното. По-късно в прессъобщението със състава на кабинета Василев беше представен само като министър на финансите. От ПП обясниха неофициално, че първоначалното му представяне като вицепремиер е било плод на техническа грешка в списъка, който е прочел Денков.

Декларация, че няма да има чистка в администрацията

Мария Габриел и Николай Денков излязоха с обща декларация, с която обявиха, че всеки способен служител в държавната администрация ще бъде оставен да работи спокойно. Изявлението им бе отговор на политическия атаки след изтеклия запис от заседанието на ПП, че партията ще извърши незаконна чистка в държавния апарат.

"Всеки български гражданин иска да живее в страна със стабилни, ефективни и вдъхващи доверие институции, които работят в полза на гражданирте и бизнеса", се казва в декларацията.

"Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите. Същевременно ще работим за непрекъснатното подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България. Силното и ефективно държавно управление е немислимо без професионална, ефективна, модерна и отлично подготвена публична администрация. Администрация, която е способна да създава и внедрява иновативни решения в полза на

обществото", се допълва в документа, който бе прочетен от Мария Габриел.

Денков и Габриел обявиха, че общата им програма предвижда да работят следните приоритети:

Приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане;

Прозрачна и отговорна администрация – осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка; отваряне и споделяне на данните в и от публичния сектор;

3. Гарантиране на ефективни и висококачествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са леснодостъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж;

Ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента;

Изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации;

Създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти;

Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си точно, добросъвестно безпристрастно и политически неутрално в съответствие със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развитие и реализация. Гарантираме, че назначаването на всяка длъжност в държавната администрация ще се извършва чрез конкуренция основана на професионални качества, обективни критерии и процедурни правила.

ПП-ДБ и ГЕРБ си нямат доверие

Преди да бъде обявен кабинета Денков каза, че ПП-ДБ и ГЕРБ продължават да си нямат доверие, въпреки че се готвят да управляват заедно.

"Истината е, че с ГЕРБ си нямаме доверие. В разговорите с Мария Габриел виждам, че на нея мога да ѝ имам доверие. Разговорите с нея вървят конструктивно и аргументите се чуват. Съставът на правителството е консенсусен", каза Денков в петък сутринта.

Тогава той потвърди, че ПП-ДБ са се отказали да предлагат някои политически имена, но припомни, че предишният състав е излязъл в „друга ситуация“ – преди връчване на мандата. След това преговорите бяха спрени за известно време след като бившият спортен министър Радостин Василев пусна запис от заседание на националния съвет на ПП.

"Сега говорим за търсене на състав, който да получи подкрепа. Съставът е насочен към включване на повече експерти. Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане по-неутрален кабинетът. Ясно е, че за да търсим парламентарно мнозинство, ние трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да може да свърши работа", обясни Денков.

Още по темата:

ГЕРБ и ПП-ДБ сглобиха кабинета. Кои са министрите (обновена)

Президентът се притеснява

Правителството ще бъде предложено в напрегната обстановка не само заради драмите в прокуратурата, но и при силна съпротива от страна на президента. При връчването на мандата Румен Радев заяви, че е по-добре той да не бъде изпълнен.

Президентът лобира да няма редовно правителство. Поведението му е неприемливо.

Това коментира пред БНР адвокат Петромир Кънчев от инициативата "Правосъдие за всеки". Според него държавният глава се опитва да предотврати промени в законите, по които функционират службите за сигурност.

"След Гешев Румен Радев явно е вторият български политик, който не иска да разбере разделението на властите", заяви Кънчев.

Той коментира още, че президентът се притеснява от някои имена в предложения от ПП-ДБ кабинет – например това на номинирания за военен министър Тодор Тагарев.

mediapool.bg