Кламер БГ - Новини: Новият подвариант на Омикрон вече е в България

Новият подвариант на Омикрон вече е в България

България

|
Ср, 29 Юни 2022г. 17:16ч.
Новият подвариант на Омикрон вече е в България

Новият подвариант на Омикрон вече е в България

Подвариантът BA.5 на Омикрон варианта на Covid-19 вече е в България. До момента са установени 7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с този по-силно заразен вариант на вируса, съобщиха от Министерството на здравеопазването в сряда. Засега не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на вируса въпреки ръста от 50% на заболелите за последната седмица.

Пробите са взети в периода 5 май - 3 юни и са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон. ВА.2 и неговите подварианти са открити при общо 92% от случаите, а ВА.5 при 8%.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и Европейския център за превенция на заболяванията за "варианти, будещи безпокойство". Те са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

Освен че е по-заразен, новият подвариант се разпространява и в неблагоприятни за вируса условия през лятото. Освен това той успява да преодолее имунната защита на организма и засяга и боледували, и ваксинирани хора. Разпространението му в други страни в Европа отново постави на дневен ред дебата за въвеждането на нови ограничителни мерки. Междувременно във вторник Европейската комисия удължи действието на сертификата за Covid, въпреки че остави решението за изискването му на страните членки.

И двата нови варианта носят мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава заразата. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

За последната седмица в България е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19. Ръст се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания – 9.98% от направените тестове са позитивни, което представлява ръст от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56.69 на 100 хил. души население.

Засега от здравното министерство не посочват нужда от затягане на мерките срещу разпространението на вируса. Призовават хората със симптоми на Covid да се изолират и консултират с лекар, да се носят маски в транспорта, молове, магазини, гари, автобусни спирки и др., да се спазва дистанция на обществени места и да се избягва струпването на много хора.

"Ваксинацията срещу Covid-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон", припомнят от здравното министерство.

Допълват, че в България вече е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

mediapool.bg