Кламер БГ - Новини: Нинова: Рано или късно ще се стигне до таван на цените

Нинова: Рано или късно ще се стигне до таван на цените

България

|
Вт, 12 Юли 2022г. 09:28ч.
Нинова: Рано или късно ще се стигне до таван на цените

Нинова: Рано или късно ще се стигне до таван на цените

"Рано или късно ще се стигне до таван на цените, вероятно наесен", каза пред бТВ лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Повод за думите ѝ беше анонсираната преди ден идея от лидера на опозиционната ГЕРБ Бойко Борисов идея за въвеждане на таван на цените на горивата от 2.70 лв за литър.

"Преди месеци БСП предложихме таван на цените. Редица държави в ЕС имат тази мярка. БСП обаче не срещна подкрепа от коалиционните партньори - "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Аргументът им беше, че след вдигане на тавана, ще има много висок скок на цените", каза тя.

"Иска ми се, когато Бойко Борисов каже нещо, поне 24 часа да държи на мнението си", добави Нинова по повод думите на Борисов от понеделник.

Сегашната отстъпка от 25 ст. за литър гориво е за хората с по-ниски доходи и мярката работи добре, допълни тя, защото това все пак е някакво подпомагане за хората.

Според нея икономически държавата е добре. По думите й промишленото производство у нас расте с над 20%, наблюдава се ръст в строителството и строителните материали с около 5,8% и то в условия на тежка икономическа криза и война. Има ръст от 4,1 на сто на брутния вътрешен продукт.

Тя добави, че ако президентът реши третият мандат да бъде даден на БСП, "ще проведем разговори и ще се опитаме да съставим кабинет". По думите ѝ с търпение, разум и аргументи ще се опитат да върнат на масата за преговори "Има такъв народ" и "Продължаваме Промяната", защото коалиционната програма е добра. Свършихме добра работа и мисля, че можем да продължим напред, каза още Корнелия Нинова.

"Ние сме част от това правителство и имаме право на позиция кой да е премиер, но не се бъркаме в работата на другите партии. Коалицията за промяна трябва да продължи. Кандидатурата за премиер ще обсъждаме, ако мандата дойде при нас и това решение трябва да се вземе между всички, които преговаряме. Премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила, а въпрос на разговори е запазването на министерски постове", посочи още Нинова.

mediapool.bg