Кламер БГ - Новини: "Не бях прав". Слави Трифонов ще декларира имуществото си

"Не бях прав". Слави Трифонов ще декларира имуществото си

България

|
Ср, 25 Ян 2023г. 12:59ч.
"Не бях прав". Слави Трифонов ще декларира имуществото си

Бившият шоумен и настоящ лидер на ИТН Слави Трифонов обяви в сряда, че е осъзнал грешката си и вече възнамерява да декларира имуществото си пред антикорупционната комисия. Съобщението му бе направено по традиционния начин в неговия профил във Фейсбук.

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо и то пред вашите очи. Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство. Но не съм бил прав, защото законът важи за всички. Аз си платих глобите за това нарушение и сега ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ в законоустановения срок", съобщи Трифонов.

Информацията за това, че Трифонов неколкократно не си е подал имуществената декларация, бе съобщена първо от Mediapool след запитване по КПКОНПИ по Закона за достъп до обществена информация.

Сегашната промяна в позицията на Трифонов съвпада с предизборната кампания, на която ИТН ще се опита да се върне в парламента, яхнала мантрата за президентска република.

"Моралът е над закона", обясни Слави Труфонов през миналата година, докато разказваше на обществото защо е решил да скрие имуществото си в нарушение на антикорупционния закон. След това КПКОНПИ на два пъти отказа да предостави информация на Mediapool дали той изобщо е бил проверен и глобен, въпреки че проверките на други публични личности бяха охотно оповестявани.

"Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", написа Трифонов, за да обясни поведението си през миналата година.

Смисълът на публикуването на имуществените декларации не е само за разкриването дали един политик е нарушил закона или е извършил престъпление, а обществото да получи представа дали има някакви обвързаности, които да обясняват публичното му поведение.

В антикорупционния закон се дава дефиницията за корупция: "Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица".

Законът постановява, че противодействието на корупцията се осъществява чрез превантивни дейности като деклариране на имуществото и интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и задължително осигуряване на публичен достъп до декларациите.

През лятото на 2022 година Трифонов обясни, че "моралът е над закона", защото ИТН е спазвала своите партийни обещания да не взема цялата си партийна субсидия. В края на 2022 година ИТН вече е започнала да получава от държавата пълната сума, както написа Mediapool.

mediapool.bg