Кламер БГ - Новини: Поддръжници на "Възраждане" се опитаха да нахлуят в парламента

Поддръжници на "Възраждане" се опитаха да нахлуят в парламента

България

|
Ср, 12 Ян 2022г. 19:04ч.
Поддръжници на "Възраждане" се опитаха да нахлуят в парламента

Поддръжници на

До сблъсъци между полицаи и демонстранти се стигна пред парламента по време на протеста, организиран от "Възраждане" с искане за отмяна на зеления сертификат. Както се оказа тези дни, една трета от депутатите на политическата партия са ваксинирани.

Демонстрантите направиха опит да влязат в сградата, а отвътре централният вход на Народното събрание бе блокиран с маси. Депутати от партията, които се намиратха в сградата, настояваха пред охраната протестиращите да бъдат пуснати в парламента или те да излязат навън през централния вход, където е струпано множеството недоволни. При сблъсъкът са пострадали петима полицаи. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

От бТВ съобщиха, че техен екип е бил нападнат, докато е отразявал събитията пред парламента.

Преди началото на протеста е задържан мъж, носил в себе си газово оръжие, съобщиха от МВР.

Всички протестиращи бяха без маски, защото по думите им са против противоепидемичните мерки.

Около 13 часа ораторът на протеста срещу зелените сертификати предизвика хората да отидат до самата сграда на Народното събрание, в която редовното заседание приключи, а заседанията на комисиите бяха отменени. Демонстрантите се опитаха да разкъсат кордона от полицаи, но не успяха.

Малко по-късно протестиращи поискаха среща с ръководството на Народното събрание и излъчиха около 15 свои представители, но не бяха допуснати в сградата.

Ново напрежение избухна около парламента минути след 15.00 часа. Ораторът отново призова мъжете да излязат на "първа линия", а жените да останат назад и започнаха да дърпат металните заграждения и да правят опити да минат към северния вход на Народното събрание. Представителите на полицията направиха още по-плътен кордон и да спрат тълпата.

След това протестиращите тръгнаха по бул. "Цар Освободител" на шествие към Министерския съвет, а после се насочиха към министерството на здравеопазването. На паркинга до БНБ бяха паркирани около 30 автобуса, с които са пристигнали част от демонстрантите. В района имаше и много полицейски коли.

Сербезова разговаря с група протестиращи

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова прие група от няколко протестиращи, като сред тях бяха и депутати от "Възраждане".

Нямаше ясна комуникационна стратегия от началото на пандемията, а страхът раздели хората, каза Сербезова по време на срещата.

Тя обяви, че е против задължителната ваксинация и добави: "Против съм и този сертификат да се нарича сертификат за ваксинация, тъй като той предоставя три възможности за избор".

Сербезова подчерта, че е опасно да се мисли, че ваксината предпазва сто процента и заради това да не се спазват противопидемичните мерки.

Нямаме зависимости. Докато съм министър, няма да допусна зависимости на министерството, каза още тя в отговор на въпрос от протестиращите дали има зависимости от лобита - политически, фармацевтични или чужди правителства.

В отговор на въпрос кога ще свърши пандемията Сербезова цитира експертни мнения, според които това ще бъде последната вълна.

Цончо Ганев от партия "Възраждане" призова министъра да създаде работна група от различни експерти, която да излезе със становище къде и как помага зеленият сертификат на обществото ни. По думите му в момента няма диалог, а по медиите математици обясняват медицински проблеми. По време на самия разговор Сербезова изслуша демонстрантите, които настояваха тя да отговори на редица въпроси, но те я прекъснаха няколко пъти.

Плановите операции сега се спрени, за да се освободят легла, обясни министър Сербезова.

Кирил Петков покани протестиращите на среща в петък

Във видео, разпространено от правителствената пресслужба, карантинираният премиер Кирил Петков покани протестиращите на среща в петък, когато ще бъде освободен от карантината, защото е с бустерна доза.

"Надявам се да бъдат излъчени истински експерти - хора, които разбират от вирусология, които са медицински лица. Вратата ни е отворена за конструктивни предложения", каза той, но подчерта, че на прага на петата ковид вълна, отмяна на зеления сертификат не може да бъде направена.

Петков за пореден път заяви, че приема и уважава правото на всеки да протестира. Не приема, обаче, фактът, че предварително обявеният като мирен, протестът се е превърнал в опит за нахлуване в сградата на парламента, при чието овладяване пострадаха и служители на реда.

Напрежение между привърженици на "Възраждане" и полицията

Рано сутринта се стигна до напрежение между симпатизантите на партия "Възраждане" и полицията във Варна. Разпространени бяха клипове в социалните мрежи.

Протестиращи разказват, че четирима от шофьорите били тествани за наркотици и дали положителни проби. Гражданите поискали отново да бъдат направени тестове, които се оказали отрицателни. Активисти от "Възраждане" във Варна смятат, че това е полицейска провокация.

От МВР потвърдиха, че е имало тестване на шофьорите от служители на КАТ. Трима са дали положителни проби за опиати, а не за наркотици. След два часа забавяне автобусите са потеглили към София.

Във Велико Търново по списък и подсигурени с лозунги, знамена и тъпан, протестиращи заеха местата си в осигурените от партията два автобуса.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е под карантина и се включи дистанционно на протеста. По-късно пред бТВ той обяви, че ако сертификатът не бъде отменен, ще има нови протести.

Какво мислят партиите за протеста

Около началния час на демонстрацията, когато заседанието все още продължаваше, на трибуната излезе Цончо Ганев от "Възраждане" и обяви, че организираната от формацията му демонстрация била "изпит по демокрация".

По думите на Ганев управляващите "забранихте и не позволявате на част от опозицията да влиза в парламента". С тези думи той визира изискването в сградата на парламента да се влиза с документ за ваксинация, за антитела, за преболедуване или с тест за коронавирус, което не е забрана за достъп.

Той обяви, че ваксините били "препарати със странни свойства" и изрази съмнения в положителния тест на председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Депутатът постави въпрос и за карантинирането на участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който се проведе в понеделник при президента.

След него председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителна проба за коронавирус, а срещу останалите, присъстващи на заседанието, бяха въведени съответните здравни мерки. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също присъства на КСНС и беше без предпазна маска.

По-късно Минчев публуква във Фейсбук положителния си резултат за коронавирус. "Поради огромното количество хора, с които се срещам всеки ден, си правя тестове по-често. Такъв си бях направил и в неделя и беше отрицателен. След заседанието на КСНС си направих отново тест, който за жалост даде положителен резултат и аз осведомих за това контактните си лица. Ясно е, че някои хора и най-вече опозицията се опитват да извлекат дивиденти от създалата се ситуация. Честно или не, това е положението. Ако се беше случило след пленарен ден в НС, сигурно щеше да е същото", написа той.

След изказването на Ганев от "Възраждане" в парламента от "Продължаваме промяната" се обявиха срещу дезинформацията по отношение на ваксинацията и обявиха, че това поведение води до крайно разделение на обществото и цели единствено извличане на политически дивиденти.

Без да споменава "Възраждане", Татяна Султанова-Сивева подчерта, че в една от парламентарните групи няма нито едно медицинско лице, но се обявява срещу ваксините и ги нарича "експериментална течност".

"За нас ваксинацията е препоръчителна, но не е задължителна и да покажем на българското общество, че имаме консенсус и обединение поне по една тема, че здравето на гражданите е приоритет, най-висша ценност, за което всички ние трябва да се борим", каза още тя.

Снимки: БГНЕС

По повод протеста на "Възраждане" пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ" обяви, че всеки български гражданин има право да протестира и припомни, че партията му против зеления сертификат. От ИТН обаче посочиха, че като лоялен участник в управляващата коалиция не могат да участват в демонстрацията.

Стоян Михалев от "Демократична България" подкрепя зеления сертификат и ваксинацията. "Много важно е да се пазим и да не позволяваме вирусът да отнема хората от нас", посочи той и добави, че човешкият живот е преди всичко.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов коментира, че всеки глас на български граждани трябва да бъде чут, но събирането на хора на едно място увеличава риска от разпространение на заразата. "Тогава, когато ни води разумът и стъпваме на науката и нейните постижения, винаги постигаме по-добри резултати", добави той.

Според Георги Свиленски от БСП е вредно организирането на протест по тема, свързана със здравето на българските граждани.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че гражданите имат право да протестират. И той обаче подчерта, че да се протестира в условия на усложнена пандемична обстановка не е добре. Проблемът не е в мерките, а в това, че не се спазват от всички граждани, каза депутатът.

mediapool.bg