Кламер БГ - Новини: НСИ обмисля удължаване на онлайн преброяването

НСИ обмисля удължаване на онлайн преброяването

България

|
Пон, 13 Септ 2021г. 10:28ч.
НСИ обмисля удължаване на онлайн преброяването

НСИ обмисля удължаване на онлайн преброяването

Националният статистически институт (НСИ) обмисля удължаване на срока за онлайн преброяване на населението, което към момента е предвидено да финишира на 17 септември. Причината е забиването и тоталното зацикляне на системата през първите 3 дни на преброяване.

Нормално e да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни, в които заради трудностите, много хора се отказаха да се преброят електронно. Решението обаче трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството, посочи пред БТА председателят на института Сергей Цветарски.

Данните към 12 часа в неделя показват, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства.

"Последните три дни, независимо от затрудненията, които имахме, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме", добави още той.

От НСИ многократно посочиха, че причините за срив на сайта са атаките срещу информационния сайт, през които се влиза в системата.

"В първите дни на електронното преброяване имаше DDoS атаки или атаки тип "отказ от услугата". Изолираните IP адреси са предимно от Китай. Най-силната атака, която имахме, надвишаваше 250 гигабита трафик в секунда. В България не е имало толкова голяма DDoS атака досега", каза председателят на НСИ.

Пред Mediapool от НСИ посочиха, че софтуерът за стартиралото с фалстарт онлайн преброяване на населението е глътнал над 2.5 млн. лв. за изработване на специализиран софтуер, чрез който да се извършва регистрацията и попълването на данните.

mediapool.bg