Кламер БГ - Новини: Митрофанова: България да не жертва отношенията си с Русия, заради парите от ЕС

Митрофанова: България да не жертва отношенията си с Русия, заради парите от ЕС

България

|
Нед, 09 Май 2021г. 13:12ч.
Митрофанова: България да не жертва отношенията си с Русия, заради парите от ЕС

"Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация", коментира в интервю за бТВ в неделя руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която започна мандата си на 3 март. Две седмици по-късно избухна скандалът с арестуваните служители на военното министерство, шпионирали в полза на Русия. От тогава двете страни изгониха дипломати на другата.

Според нея между Русия и България няма идеологически конфликт, но отношенията им в последните две години могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

"Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но - мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати", коментира дипломатът.

Тя добави, че от прокуратурата са получили много малко информация. "Нашите дипломати са посещавали тази жена, съпруга на един от предполагаемите членове на групата, тя е рускиня и е посещавала консулството само три пъти, а не редовно. Тя е пенсионерка и един път е идвала, за да си оформи за пенсията, втори път - за получаването на пенсионните документи. Нищо повече не мога да кажа", обясни Митрофанови.

Руският посланик посочи, че Русия приема избора на България да е член на ЕС и НАТО, но е против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят. Според нея в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и такива, които искат еднополюсен свят. По думите й САЩ използват понятия като демокрация и права на човека се използват да се подчинят определени страни.

Относно политическата ситуация в България Елеонора Митрофанова каза, че тя е в резултат на все още неукрепнала партийна система. "Надявам се следващите избори да дадат възможност за коалиционно правителство. Макар че в условия на криза е опасно, когато има политически бури", допълни тя.

Според дипломата газопроводът "Балкански поток" дава възможност България да бъде газифицирана, а отказът от АЕЦ "Белене" не е най-правилно решение. Посочи още, че никой не е искал да трови Сергей Скрипал, медиите преувеличава подкрепата за Алексей Навални, а руските учения на границата с Украйна са били демонстрация на сила, която е имала ефект.

mediapool.bg