Кламер БГ - Новини: Мирослав Иванов от ПП остана зам.-председател на парламента след "репетиция за вот на недоверие"

Мирослав Иванов от ПП остана зам.-председател на парламента след "репетиция за вот на недоверие"

България

|
Четв, 19 Май 2022г. 15:34ч.
Мирослав Иванов от ПП остана зам.-председател на парламента след "репетиция за вот на недоверие"

Мирослав Иванов от ПП остана зам.-председател на парламента след

Мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" да бъде освободен от поста заместник-председател на Народното събрание.

Проекторешението беше отхвърлено с 81 гласа "за" (ГЕРБ, ДПС и "Възраждане") и 129 "против" (ПП, БСП, ИТН, ДБ).

То бе внесено преди ден от трите опозиционни партии. Цялата процедура бе инициирана от бившите управляващи от ГЕРБ. Поводът беше, че миналата седмица, докато председателствал заседанието в петък, Иванов отнел думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която пък нарушаваше процедурите на парламента.

"Заместник-председателят Мирослав Иванов за месеците, през които заема поста, е определян от председателя заседанието в негово отсъствие. Почти винаги при председателстване на заседанието от негова страна, се допускат груби грешки в процедурните правила за работа на Народното събрание, демонстрира се грубо погазване на политическия плурализъм и липса на ред в пленарната зала", пишеше в мотивите на предложението. Очаквано управляващите отхвърлиха обвиненията към Иванов като неоснователни.

"Миналия петък декларацията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която трябва да е 10 минути, продължи над 12 минути, но Иванов не я прекъсна, въпреки че имаше формално основание, защото това е дух на уважение към народните представители, парламентаризма, към председателя на най-голямата опозиционна парламентарна група. Считам, че и аз, и всичките ми заместници спазваме този дух", каза председателят на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната" по време на дебатите.

По-късно Георги Свиленски от БСП обърна внимание на това, че първите подписали се под искането за оставката са депутатите от парламентарната група на "Възраждане". "Тоест групата на "Възраждане" се е загрижила за отношението на зам.-председателя на парламента към председателя на групата на ГЕРБ. Друго обяснявахте на избирателите си", каза той и добави, че явно целта на това искане е опозицията да направи "репетиция" за вот на недоверие, защото я е страх да го внесе директно и иска да види каква подкрепа би имала, а тя ще е като при днешното гласуване - от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

При такъв развой трите опозиционни партии биха имали общо 106 гласа срещу 134 на управляващото мнозинство на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Това означава, че правителството няма как да падне през вот на недоверие, освен ако депутати от мнозинството не го подкрепят.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ пък този дебат показал, че в този случай "опозицията е обединена", въпреки че "има своите диаметрално противоположни мнения по различни законопроекти".

"И управляващата коалиция е обединена и стои зад господин Иванов", каза в отговор председателят на парламентарната група на "Продължваме промяната" Андрей Гюров.

Самият Иванов обяви, че винаги се е стремял да спазва буквата и духа на закона и се чувства неудобно от това, че са загубени повече от три часа пленарно време за обсъждане на несъстоятелни аргументи срещу него.

"Колеги, един апел. Нека който от вас някъде по пътя си е загубил думите чест, морал, достойнство почтеност, уважение и добро възпитание, да се върне по пътя си и да се опита да ги намери, защото това ще е само за доброто на България", каза Мирослав Иванов, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти от колегите му от ПП.

Подкрепа от премиера

Преди да започне разглеждането на точката в парламента се появи премиерът Кирил Петков. Той обясни, че използвал обедната си почивка, за да дойде и да покаже подкрепата си за Иванов и да разговаря с парламентарната група на формацията си "Продължаваме промяната".

"Искането за оставка на зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителни и всичко прави по правилата. Беше хубаво да видя цялата си група и да покажем колко ни е важно да го подкрепим. Щастлив съм, че цялата група е много единна", каза Кирил Петков пред журналисти в парламента. Премиерът не остана за самото обсъждане.

Аргументите на управляващи и опозиция

По време на дебатите Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че Десислава Атанасова била обидена при станалото в петък миналата седмица. От БСП пък обявиха, че е недопустимо и некоректно отношението на опозицията спрямо Мирослав Иванов.

"Господин Иванов проявява неуважение неколкократно към нашата парламентарна група. Ако вие смятате, че има за какво да му се извинявам – ще го направя веднага, след като той се извини на госпожа Атанасова", каза Чолаков от ГЕРБ. В края на дебата Мирослав Иванов обяви, че се извинява на Атанасова, ако действително се е почувствала обидена, но не смята, че е направил грешка.

При обсъждането от ГЕРБ обявиха, че имало опити да бъде заглушена опозицията. В отговор Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обяви, че опозицията не е заглушавана и фактите го доказват – до март от трибуната са изговорили около 1 млн. думи, което е два пъти "Война и мир", а ГЕРБ са се изказвали в пъти повече от ПП.

"Вашите данни показват, че опозицията е по-активна от управляващите", отговори Тома Биков от ГЕРБ.

"Важното в този дебат е всъщност беше ли прав господин Мирослав Иванов да отнеме думата на човек, който злоупотребява. Отговорът е да. От друга страна искате ли вие към вашата парламентарна група (на ГЕРБ -бел.ред) да има специално отношение – искате. Редно ли е? Не е редно", каза по-късно Митев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че харесва характерът и работата на Мирослав Иванов. "Той е задълбочен, спазва правилата. Виждам в него голямо желание да си върши работата и си я върши добре. Виждам в него друго, което много ми харесва – способността да изпитва неудобство, когато мнозинството прави глупости, защото всяко мнозинство понякога прави глупости. Това важи и за нас", каза той. Според него част от младите в парламента имат потенциала да станат нова генерация български политици и "аз мисля, че всички ние имаме интерес да подходим с разбиране и с желание да инвестираме в тях".

"Този млад човек, макар че му искаме оставката, не заслужава да бъде съден. Защото както съдиш, така ще те съдят", каза Йордан Цонев от ДПС, въпреки че и Движението се подписа под проекторешението за освобождаването на Иванов от поста. Той дори добави, че е приятно изненадан как Иванов ръководи заседанията, защото "е млад и няма опит".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък призова Иванов сам да си подаде оставката. "Това, което трябва да ни обединява, е националният интерес. Както и примерът, който трябва да се опитваме да даваме", посочи той и добави, че в случая Иванов трябва да даде добър пример с това сам да се откаже от поста. Това обаче не се случи.

"За да прекратим лошия имидж на Народното събрание и да спрем неговото стремглаво падане надолу е добре като приложим същия плам, с който търсим грешките на другите, да търсим и собствените си", обърна се към опозицията Виктория Василева от "Има такъв народ".

mediapool.bg