Кламер БГ - Новини: Министерството на културата търси 150 000 лв. наем от издателя на в. "Труд" (обновена)

Министерството на културата търси 150 000 лв. наем от издателя на в. "Труд" (обновена)

България

|
Пон, 16 Авг 2021г. 18:29ч.
Министерството на културата търси 150 000 лв. наем от издателя на в. "Труд" (обновена)

Сградата на Музея на изкуството от периода на социализма, в която от 2015 г. се помещава редакцията на в.

Министерството на културата изпрати в понеделник нова справка, според която фирмата – издател на вестника - "Труд Медиа" ЕООД, изобщо няма договор за наем с държавата. Контрактът е с друга фирма на Петьо Блъсков – младши - "Южен кръст 2001" ЕООД", която дължи на Министерството на културата 149 450.59 лв за наеми и консумативи. Същата фирма се появи и в списък на Националната агенция за приходите от 2016 г. на медиите, при които данъчните са установили при проверки или ревизии неплатени данъци или осигуровки. По-късно през сайта си Петьо Блъсков призна за неплащани задължения, но посочи, че Министерство на културата отказало да издава фактури за тях. Пред "24 часа" Блъсков посочи, че редакцията на в. "Труд" няма да мръдне от сградата си и отново посочи, че "репресията е срещу неговата журналистическа позиция".

Миналата седмица стана ясно, че министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до в. "Труд", с което настоява редакцията да напусне офисите, които заема в сградата на Музея на изкуството от периода на социализма на ул. "Лъчезар Станчев" 7 (филиал на Националната галерия), заради нередовно плащане на наема.

Впоследствие главният редактор на вестника Петьо Блъсков се оплака, че акцията на Минеков е "начин за разправа от страна на президента Румен Радев със свободни и независими медии". С подобни аргументи – в защита на свободата на пресата, Тома Биков от ГЕРБ подкрепи изданието със специална декларация от трибуната на Народното събрание.

В понеделник обаче Министерството на културата разпространи подробна справка, според която "Труд медиа" ЕООД изобщо няма договор с ведомството. Такъв е сключен с фирмата на Блъсков – младши "Южен кръст 2001" ЕООД през 2015 г., когато Блъсков – баща окончателно пое контрола върху в. "Труд" след прекратяването на сътрудничеството с "24 часа".

"МК има договор от 2015 г. с фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. Този договор не дава право за преотдаване на офисните площи на други фирми. МК не е имало и няма договор с "Труд Медиа" ЕООД", посочиха от министерството.

Оттам твърдят, че от 2015 г. до днешна дата фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД е "некоректен платец". Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. Такива са пращани през 2016 г. от министър Вежди Рашидов, през 2017 г. - от служебния министър Рашко Младенов. През 2018 министърът в кабинета на ГЕРБ Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансовия отдел на министерството.

"През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата. Към днешна дата фирма "Южен кръст 2001" ЕООД дължи на Министерство на културата общо 149 450.59 лв за наеми и консумативи", сочи справката.

Въпреки тези факти министър Минеков е готов на пореден компромис и ще даде "известен толеранс" на редакцията на в. "Труд" да се изнесе и да намери нови офиси, казаха още от ведомството.

Оттам твърдят, че искат да ползват сградата на ул. "Лъчезар Станчев" 17 по предназначение. Тя е целенасочено проектирана и строена за нуждите на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) и в нея следва да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура.

В нов коментар по казуса главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков обаче твърди, че министър Минеков "заблуждава обществото, че в помещенията, заемани абсолютно законно от редакцията на вестника, щял да настани Националния институт за недвижимо културно наследство". "Този институт до неотдавна беше в сградата и се изнесе по неизвестни причини. Сега заеманите от него помещения са празни, пълни с боклуци, а под стълбите на сградата котки раждат. Изобщо, близо 40% от въпросната сграда е празна, но Минеков иска да изгони "Труд", посочва още Блъсков.

По информация на Mediapool институтът по паметниците на културата се е изнесъл от сградата по времето на кабинета "Борисов 3", когато министър на културата е Боил Банов.

След като получи писмото от МК миналата седмица, Петьо Блъсков каза пред в. "24 часа", че наемът не е определен от Министерството на културата, а той се е случил на редовно проведен конкурс на министерството, на който е имало и други участници. "Има документи, да ги отвори и да види. Ние сме дали най-високата оферта, затова са ни и предпочели", посочва Блъсков. Той твърди, че е сключил два 10-годишни договора за наем с Министерството на културата - единият през 2012 г., а другият - през 2015 г.

Блъсков потвърди за неплащани задължения, но обяви, че МК отказало фактури

Часове след публикуването на справката по казуса, разпространена от МК, главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков потвърди, че има неплатени задължения към МК до 2018 г., но това се е случвало "по простата причина", че МК не издвало фактури за тях на наемателя.

"Тези задължения, които са посочени в “становището” на МК, не са погасени по простата причина, че за тях министерството не издаваше фактури към наемателя. От края на 2018 година, когато започна фактуриране на режийните задължения, те са плащани редовно", написа той. В становището на МК се говореше за задължения от 149 450 лв.

Mediapool се свърза с министъра на културата от 2017 до 2021 г. Боил Банов (ГЕРБ), но той отказа всякакъв коментар.

"Във въпросното "становище" (на МК - б.ред) се съдържат също и редица полуистини, както и абсолютни лъжи като например, че министерството плащало за охрана и паркинг. През последните три години охраната се плаща от фирмата наемател, а преди това е влизала в общите й задължения", посочи още Петьо Блъсков на сайта си. Наред с това той уточни, че "никъде в договора за наем няма клауза за плащане на паркинг".

Вестникът започва и подписка "за противопоставяне на политическата репресия" и ще се обърне към европейските институции, обявява още на сайта си Петьо Блъсков.

Главният редактор на вестника Петьо Блъсков заяви още пред "24 часа", че редакцията няма да мръдне от сградата.

"Редакцията на в. "Труд" няма да мръдне от сградата си. Репресията е срещу неговата журналистическа позиция. Всички тези финансови отношения са неща, които подлежат на разговор и на договор. Но не се върви към това, а директно се ползва репресия, като формално има претенции за финансови задължения.", посочва той.

mediapool.bg