Кламер БГ - Новини: Правителството в оставка подкрепи Чехия, но се дистанцира от Емилиян Гебрев

Правителството в оставка подкрепи Чехия, но се дистанцира от Емилиян Гебрев

България

|
Пон, 26 Апр 2021г. 14:14ч.
Правителството в оставка подкрепи Чехия, но се дистанцира от Емилиян Гебрев

Българското правителство потвърди отново пълната си подкрепа за Чехия по повод незаконните руски действия срещу нейния суверенитет, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Отново бих искала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското правителство, че България изразява пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация, и нашите правоохранителни органи са вече в контакт с властите в Прага, за да окажат пълно съдействие при разследването", заявила вицепремиерката и външна министърка в оставка Екатерина Захариева, която е приела посланика на Чехия Лукаш Кауцки.

Двамата са обсъдили последните развития около експлозията на склада за боеприпаси във Врбетице и свързаната с това криза в чешко-руските отношения.

Чехия изгони 18 руски дипломати, след като обяви, че руското разузнаване ГРУ е било замесено в експлозията през октомври 2014 година. В склада е била съхранявана продукция на компанията на Емилиян Гебрев "Емко", който призна, че е изнасял оръжие за Украйна.

Въпреки че в центъра на един от най-големите скандали между НАТО и Русия е български гражданин, правителството в оставка продължава да пази дистанция по казуса, свързан с Гебрев. Правителство и прокуратурата не са коментирали и версията, че боеприпасите е можело да бъдат взривени в България, което доведе до парламентарно питане до премиера, отправено от депутати от "Демократична България".

Захариева е посочила пред чешкия посланик, че България е била една от първите държави, която е реагирала с публично изявление за подкрепа и солидарност с Прага.

"От името на външния министър и на чешкото правителство благодаря за солидарността на България", е казал посланик Кауцки, който е запознал министър Захариева с последните развития по случая. Той е изказал голямата благодарност на Чехия за изразената на заседанието на 19 април 2021 г. на Съвета "Външни работи" от министър Екатерина Захариева пълна солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия. Посочено е било и че подкрепата от България е изключително ценна, тъй като Чехия я приема като много близък съюзник", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В знак на съпричастност към Чехия по-рано балтийските също изгониха руски дипломати.

България за последно изгони руски дипломати в разгара на скандала около обявената от прокуратурата за разбита шпионска мрежа в полза на Русия. В събота премиерът в оставка Бойко Борисов анонсира, че тази седмица предстои "ново развитие" около шпионските скандали, но не уточни какво.

В същото време без участието на българската страна продължава да се разплита българската следа при взривовете в Чехия.

Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat коментира, че "това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна".

Емилиян Гебрев, синът му и директор във фирмата му бяха отровени през 2015 година с вещество, подобно на "Новичок". Прокуратурата задейства разследването едва след похищението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 година.

Едва в началото на 2020 г. прокуратурата задочно обвини трима руски агенти за похищението срещу Гебрев. По-късно обаче стана ясно, че България е спряла разследването на т.нар. "български Новичок", както съобщи самата фирма "Емко", като основният мотив на разследващите е, че е невъзможно да бъдат открити тримата обвиняеми руски граждани – агенти на руското военно разузнаване (ГРУ).

Единият от тях е сред заподозрените и за отравянето на Скрипал в Солсбъри.

mediapool.bg