Кламер БГ - Новини: Гешев е охраняван от три служби едновременно

Гешев е охраняван от три служби едновременно

България

|
Пет, 27 Авг 2021г. 17:52ч.
Гешев е охраняван от три служби едновременно

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев има три вида охрана от три различни служби. Това заяви пред парламентарната правна комисия вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му за сигурността на шефа на държжавното обвинение се грижат едновременно МВР, НСО и Бюрото за защита на свидетели, което е на пряко подчинение на самия Гешев.

Главният прокурор живее в държавна вила в правителствения комплекс "Бояна", за която твърди, че плаща много висок наем. Периметърът на резиденцията се охранява от НСО, обясни Рашков. Отделно от това има сключено споразумение с МВР, по силата на което полицаи от Шесто РПУ редовно патрулират редовно около комплекса, за да следят за съмнителни лица. Пред БТА Рашков е заявил, че ще прекрати тази договорка. След НСО и МВР идва ред и на Бюрото, което осигурява личната охрана на Гешев.

"Ако някой смята, че българският главен прокурор се охранява само от това Бюро, създадено заради неговата личност и тяло, дълбоко греши. Той, за разлика от всеки един главен прокурор преди него, единствено той, благодарение на своите близки отношения с политическата власт, се е настанил в държавна резиденция, която е за други длъжностни лица", заяви Рашков.

Той допълни, че преди дни разбрал за споразумението, според което Шесто РПУ охранява резиденцията.

"Аз като гражданин не мога да го изтърпя това. Такова властолюбие, което граничи с някаква параноя", заяви Рашков пред депутатите.

Главният прокурор твърди, че няма доверие на НСО. И преди няколко дни пред депутатите той заяви, че службата била раздирана от борби на политически лобита. Гешев заяви, че не му трябват хора, които да му носят чантата, защото можел да го прави и сам. Той припомни и че срещу офицер от НСО има дело заради подозрения, че е участвал в поръчковото убийство на бизнесдамата Станка Марангозова в столичния квартал "Младост" миналата година.

Охрана от НСО е давана на определени хора на база фалшиви документи, каза още Рашков. По думите те са съставяни в ДАНС, а веднъж назначени, охранителите пазели "застрашения" завинаги.

"По указание на политическия ръководещ там субект се казва на ДАНС да напишат едно, бих го нарекъл фалшиво сведение за опасност. Казвам го съвсем отговорно. И се назначава такава охрана за срок от шест месеца. След което се пита, като изтекат тия шест месеца, налице ли са тия данни. Пак – да. И така – до края на света. И в тази група е бил и този човек, който сега е главен прокурор на републиката", каза вътрешният министър.

Рашков бе на изслушване във връзка с три законопроекта, които предвиждат Бюрото за защита да бъде отнето от Гешев и пратено на подчинение на правосъдното министерство. Шефът на държавното обвинение твърди, че резултатът би бил пагубен, защото щяла да изтече информация за охранявани свидетели срещу мафията и организираната престъпност.

През миналата година служители на Бюрото участваха в прокурорската акция в президентството. Гешев твърди, че нахлуване в сградата не е имало. Преди дни той призна, че е направил лична грешка като не обяснил достатъчно добре на обществото операцията. Главният прокурор бе извикан за доклад на работата на Бюрото от парламента. Той даде твърде оскъдни данни с оправданието, че информацията е класифицирана. Бюрото е сред най-секретните държавни структури. Гешев все пак се похвали, че няма друга служба, която да осигурява толкова добра охрана.

mediapool.bg