Кламер БГ - Новини: Ливански ортак на Миню Стайков е станал българин заради "особени" заслуги

Ливански ортак на Миню Стайков е станал българин заради "особени" заслуги

България

|
Съб, 22 Ян 2022г. 08:08ч.
Ливански ортак на Миню Стайков е станал българин заради "особени" заслуги

Ливански ортак на Миню Стайков е станал българин заради

Жозеф Фегали, ливанският съдружник на алкохолния бос Миню Стайков, е един от 406-те чужденци, които са получили български паспорти заради своите "особени заслуги" към България. До този момент хората, които притежаваха тези паспорти и техните "заслуги" към България бяха пазени в пълна тайна.

Mediapool с подкрепата на адв. Александър Кашъмов и екипа на "Програма Достъп до информация" осъди Министерството на правосъдието с решение на Административен съд - София град от 19 октомври 2021 година. Целта бе да се открехне завесата върху "заслугите" на новите българи към България.

Едновременно с това успешният финал на делото създава много по-важен прецедент.

Съдебното решение ясно указва на българските власти, че те нямат право да поставят под пълно информационно затъмнение предоставянето на българско гражданство, защото то засяга цялото общество.

В началото на декември притежателите на паспорти за "заслуги" са предоставени от министерството с инициали, посочена е лаконично сферата на техните постижения, а с допълнителен въпрос Mediapool успя да получи информация за министрите, които са ги предложили за български паспорти по този ред.

Поради огромния обем на информацията, Mediapool ще работи по темата съвместно с разследващия екип на Bird.bg в опит да установи кои точно за новите "заслужили" българи и техните "особени" постижения в полза на обществото. Много от тях са спортисти, включително футболисти без нито един мач в националния ни отбор, но пък успешно препродадени в Западна Европа с български паспорт, което определено им е вдигнало цената.

Други са инвеститори, които са получили паспорти преди да успеят да инвестират нещо в българската икономиката.

Въпреки че данните са предоставени от министерството лаконично, Mediapool успя да засече името на ливанския инвеститор Жозеф Фегали, който е отдавна познат на българските медии.

Част от историята на Фегали в България е събрана и разказана от разследващия журналист Йово Николов в статия на "Капитал" от 2018 г. - "Законът срещу Апаша - предишните сблъсъци на Миню Стайков с властите" .

Основният герой на този материал е алкохолният бос Миню Стайков, който по онова време се бе превърнал в основна мишена на спецпрокуратурата и тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев.

"Капитал" цитира спомените на Миню Стайков от началото на 90-те години на миналия век как бизнесът му се е разраснал, след като срещнал Жозеф Фегали през 1993 г.

"През 90-те години фирмата на Миню Стайков и Жозеф Фегали "СИС индустрийс" се смяташе за близка до силовата групировка "СИК". Нейният централен офис заемаше цял един етаж от сградата на бул. "Джеймс Баучер" № 87, където бяха регистрирани и другите сателитни на СИК фирми и където беше взривен в асансьора един от акционерите в "Интерпетролиум енд партнерс", Стоил Славов, през 2004 г. През близо четвъртвековното си съществуване фирмата е била разследвана за различни видове данъчни нарушения", пише "Капитал" и напомня за множеството акции на НСБОП 1997 г. и 1998 година и откритите фалшиви бандероли, по които е протичало името на фирмата на двамата партньори. Това не е довело до някакви последствия в съдебната зала.

Само шест години по-късно тогавашният министър на администрацията в кабинета "Сакскобургготски" предлага Жозеф Фегали за българско гражданство поради неговите "особени заслуги в икономическата сфера".

Проучване на Mediapool показва, че един от аргументите, че към онзи момент Фегали е имал дялово участие във "Вин.С. Индустрийс". Дружеството е описано като собственик на завод за производство на зърнен алкохол, в който по трудово правоотношение са работили 151 работници и служители. По-късно разследване на "Биволъ" ще свърже тази фирма с консултантски дейности по европроекти.

"Чрез българските търговски дружества Ж. Ф. извършва производствена и търговска дейност, с което съществено допринася за осъществяването на държавната политика в областта на инвестициите, търговския оборот, включително - международните ни икономически отношения. От съществена значимост са и обстоятелствата, свързани броя на заетите в производството, извършваните, респективно - очакваните плащания към бюджета", се част от мотивите на министъра за предоставяне на българското гражданство.

15 години по-късно някои медии ще припомнят за Фегали и покрай водените дела срещу Миню Стайков, заради които той бе вкаран за повече от две години в ареста. Това обаче е само един от 406-те сюжета с гражданството за "особени заслуги", който си струва да бъде разказан.

mediapool.bg