Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова пак призова за незабавни преговори с ''Газпром''

Корнелия Нинова пак призова за незабавни преговори с ''Газпром''

България

|
Пет, 12 Авг 2022г. 13:45ч.
Корнелия Нинова пак призова за незабавни преговори с ''Газпром''

снимка БГНЕС

Лидерът на БСП и бивш вицепремиер Корнелия Нинова призова в петък служебното правителство да влезе в преговори с "Газпром" за подновяване на газовите доставки.

"Докато политици и експерти спорят кой е виновен, има ли кораби с втечнен газ, ще тръгне ли връзката с Гърция, торовите заводи започнаха да затварят производства и да освобождават работници", написа Нинова в профила си във Фейсбук.

Тя каза, че служебният министър на икономиката тепърва ще прави анкета колко фирми работят на газ и да им дава указания да намаляват потреблението с 15%.

"Тези данни са налични - 28 000 предприятия ползват газ. В тях работят 250 000 души. Не ги карайте да намаляват потреблението на газ. Не може да стане. Ако го направят трябва да спрат работа, а някои от тях никога няма да могат да пуснат отново машините", каза Нинова, която обвинява служебния кабинет, че губи ценно време в разправии и пиар акции.

"Темата се идеологизира и се използва да предизборна кампания, а тя е жизнено важна за държавата и народа. Решението на този етап за икономиката и домакинствата е само едно- незабавни преговори с Газпром. Така направиха редица европейски лидери. Ние го повтаряме от март месец. Не ако се наложи, както казва служебният министър на енергетиката. То вече е наложително", твърди Нинова.

Лидерът на БСП настояваше за подновяване на преговорите с руснаците и изпълнение на техните условия, докато бе вицепремиер в кабинета "Петков". "Газпром" спря подаването на газ към България в края на април в нарушение на сключените договори.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви преди два дни, че ако се наложи кабинетът ще влезе в преговори с "Газпром", но това ще е последната възможна опция. Той обясни, че на пазара в Югоизточна Европа има достатъчно газ, но въпросът е на каква цена може да бъде доставен.

mediapool.bg