Кламер БГ - Новини: Коалицията "Гешев" се събра, за да размие отчетността на главния прокурор пред НС

Коалицията "Гешев" се събра, за да размие отчетността на главния прокурор пред НС

България

|
Четв, 22 Апр 2021г. 16:09ч.
Коалицията "Гешев" се събра, за да размие отчетността на главния прокурор пред НС

ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха срещу предложението да се осигури отчетност на главния прокурор в новия парламент. С мнозинството на трите партии бе прокарано решение, с което парламентарното изслушване на главния прокурор бе пакетирано с това двамата председатели на върховните съдилища и на практика минирано.

Подобно решение може да предпази главния прокурор от фокусирано парламентарно изслушване. Иван Гешев няма да бъде оставен сам в правната комисия, а въпросите за политиката на държавното обвинение ще могат да бъдат прекъсвани с въпроси към двамата върховни съдии.

По конституция главният прокурор е едноличен началник в своята институция, но въпреки това не подлежи на публична отчетност. Иван Гешев и подчинените му прокурори не изпитват и особено влечение да отговарят пред медиите. През последната година се утвърди форматът на прокурорските пресконференции без въпроси.

Защо да се изслушва Гешев?

Предложението за тримесечно изслушване на главния прокурор пред правната комисия бе направено от "Демократична България".

През септември миналата година Иван Гешев бе повикан за изслушване в комисията по предложение на БСП. Тогава той бе подложен на истински парламентарен контрол с усилията главно на двама души – депутатите Крум Зарков и Явор Божанков. Така обществото получи отговор на множество въпроси, които нямаше как да бъдат зададени от медиите, имащи желание да питат.

По конституция главният прокурор "осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Разполага и с изключително правомощие да отменя актовете на своите подчинени.

В съда подобно единоначалие не съществува и поради тази причина тримесечното изслушване на съдии изглежда като опит да се предпази Гешев чрез физическото присъствие на други двама магистрати.

Международните стандарти за независимо правосъдие изключват всякакви опити за политически натиск върху делата на съда. Двамата шефове на върховните съдилища не отговарят за правораздавателната дейност на останалите съдии, нито могат да отменят техните решения.

В момента шефовете на двете върховни съдилища са длъжни да внасят годишни доклади в Народното събрание и да отговарят на въпроси. Преди три години ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" използваха тази процедура, за да атакуват шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов в пленарна зала.

Сега съдиите Лозан Панов и Георги Чолаков ще трябва да се явяват в парламента четири пъти годишно, за да придружават Гешев. Парламентарната коалиция, която крепи Гешев, не отговоря какъв правен модел се следва с това и кому е нужно то. Преди три години ГЕРБ се опита да създаде и обща процедура за отстраняване на главния прокурор и двамата върховни съдии, но тя бе категорично отхвърлена от Венецианската комисия.

Главният прокурор Иван Гешев беше избран с гласовете на излъчените от ГЕРБ, БСП и ДПС членове на Висшия съдебен съвет. В социалистическата партия има отделни критични гласове към статуквото в съдебната система, но политиката на партията е двойствена. Голяма част от гласовете при избора на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дойдоха именно от БСП.

Като "рохко яйце"

След като "Демократична България" предложи тримесечното изслушване на главния прокурор, ДПС реагира незабавно с контрапредложение да бъдат викани и двамата "големи" съдии.

"Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание", обяви Хамид Хамид от ДПС. С подобна реторика ДПС пазеше неуморно главния прокурор и в предишния парламент. Усилията на партията бяха подкрепяни активно и от тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов (ГЕРБ)

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че решението е порочно, защото прокуратурата и съдът не бива да бъдат приравнявани. Той обясни, че предложението на ДПС практически осигурява възможност на прокуратурата да се меси в работата на съда.

Христо Иванов се обърна директно към Корнелия Нинова: "Г-жо Нинова, понеже правите големи изказвания за мнозинствата, искам да кажа сега и да се чуе добре - видя се мнозинството на главния прокурор".

В отговор Нинова даде лично обяснение: "Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме. Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада, от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите му му поискахме оставката веднага".

Нинова добави, че парламентарното изслушване не е насочено към личността на Гешев, а към тримата големи в съдебната система и ще важи за всеки на тази позиция.

"Спасявате Гешев като рохко яйце", коментира Стела Николова ("Демократична България"), която е юрист.

"Да викнем и арменския поп. Съдът е арбитър (в процеса), не е страна. Прокуратурата е страна", каза адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

mediapool.bg