Кламер БГ - Новини: Катастрофиралият на Околовръстното е обвинен в умишлено престъпление

Катастрофиралият на Околовръстното е обвинен в умишлено престъпление

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 16:47ч.
Катастрофиралият на Околовръстното е обвинен в умишлено престъпление

Димитър Любенов, Снимка: БГНЕС

Димитър Любенов, който преди дни дни катастрофира на Околовръстното на София, е обвиняем в умишлено причиняване на смърт и телесна повреда, съобщи прокуратурата. При инцидента загина френски гражданин, а други двама бяха ранени.

Обвинението на Любенов е сменено с по-тежко, след като е установено, че той е карал пиян с 1.73 промила алкохол и след употреба на кокаин. Освен това доказателствата по делото сочат, че той не е се опитал да спре. Любенов е карал „Порше“-то си със 195 км в час при ограничение от 80 километра в час в този участък, твърди прокуратурата.

Смяната на обвинението с по-тежко не е изненадваща. Наскоро главният прокурор Иван Гешев заяви, че е издал методически указания да се действа така при подобни случаи. Друг въпросът обаче дали обвинението ще издържи в съда.

По правило съдебната практика у нас счита престъпленията по транспорта за непредпазливи и наказанията са по-леки. Доказването на евентуален умисъл е доста трудно.

Прокуратурата вече претърпя един провал при подобен опит. Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов – също бе обвинен в причиняване на катастрофата с евентуален умисъл със сходни аргументи – висока скорост, липса на спирачен път и наркотици. Съдът обаче отхвърли прокурорската теза и осъди Николов без да бъде доказан умисъл. В момента делото се гледа на втора инстанция.

mediapool.bg