Кламер БГ - Новини: Открито е още едно тяло от катастрофиралия автобус

Открито е още едно тяло от катастрофиралия автобус

България

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 16:08ч.
Открито е още едно тяло от катастрофиралия автобус

Снимка: БГНЕС

При допълнителен оглед на катастрофиралия на магистрала "Струма" автобус с граждани на Северна Македония е било намерено още едно тяло. Така броят на жертвите при тежкия пътен инцидент става 45, както беше обявено първоначално. В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че по списък пътниците са били 52. Седем от тях са настанени в болница, а на мястото бяха открити 44 загинали. Затова се предполагаше, че може би има още един оцелял, който е пътувал в друг автобус.

Зам.- главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов потвърди в петък пред БНР, че няма осми оцелял:

"В 21.15 часа в трагичната нощ са влезли през "Капитан Андреево" 52 пътници, от тях 45 намерихме в автобуса, 7 са в "Пирогов", за съжаление няма още един спасен".

Сарафов каза още, че командированите в Скопие следовател и прокурор ще останат там най-късно до неделя. Те трябва да донесат документацията, свързана с катастрофиралия автобус и ДНК профили на роднините на загиналите. Веднага след това ще започне и идентифицирането на жертвите на инцидента.

Нито един от четирите автобуса на туристическата фирма "Беса транс" не е бил проверен на излизане от Северна Македония на 18 ноември. Причината е, че системата работела бавно, заяви директорката на македонската митническа администрация Славица Кутиров, цитирана БГНЕС.

Дни по-късно, на връщане от Истанбул, един от автобусите катастрофира тежко на магистрала "Струма". В четвъртък македонските власти съобщиха, че двамата митнически инспектори, които са били на смяна на 18 ноември, са били освободени. В системата на митницата не е отразено рейсът да е имал разрешение за международен превоз на пътници.

Бавна система

"В нощта на 18-ти срещу 19-ти ноември на ГКПП Деве Баир освен катастрофиралия автобус не са проверени и останалите три автобуса на "Беса транс". За нито един от четирите автобуса нямаме данни в митническата система. Това е още едно доказателство за несъвестното изпълняване на задълженията. Дежурните инспектори от тази смяна твърдят, че тази нощ системата е работила бавно и поради тази причина не са успели да направят проверка", заяви Кутиров.

Пак в четвъртък шефът на българската автомобилна администрация Бойко Рановски коментира, че би следвало да са представени документи за международен превоз на пътници. Той обаче заяви, че дали те са били фалшиви тепърва ще се установява.

Основната версия, по която следствието работи, е човешка грешка, заяви преди ден зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Има обаче съмнения и че мантинелата в този участък е допринесла за инцидента. Става дума за ограждение, което отделя пътното платно от паркинг за почивка. Уширението на пътя не е добре сигнализирано и се появява внезапно след завой. Подозренията са, че в тъмното шофьорът се е объркал, че има трето платно и се е опитал да се престрои в несъществуващата най-дясна лента. Последвал е удар и в лявата мантинела, след което е избухнал пожарът, довел до смъртта на загиналите пътници.

Всички са загинали от задушаване, твърдят разследващите. Няма данни причина за смъртта им да са наранявания от ударите. Досега събраните данни сочат, че предната врата на автобуса е изхвърчала, но на същото място е избухнал силен огън. Задната пък била блокирана от лявата мантинела. Така единственият изход останали прозорците, откъдето са излезли оцелелите.

Сарафов коментира, че според него мантинелата е била опасна. Засега се предполага, че огънят е тръгнал заради искри от счупеното ограждение. След това са се подпалили горивото и маслата от автобуса.

"Вероятна към момента версия за запалването е откачване на мантинелата, дясната мантинела, стърженето ѝ по асфалта, което е предизвикало ефект като шмиргел, то буквално е било огниво, кълбо от искри, което е предизвикало в крайна сметка течностите на автобуса - нафта, масла, двигателно и трансмисионно - да се запалят и да предизвикат такова интензивно горене. Отделен е въпросът, че автобусът има и въздушни възглавници, които са се взривили и също са допринесли за въпламеняването", заяви Сарафов.

В последния момент

Млад мъж от Северна Македония, който трябвало да пътува с изгорелия автобус на фирма "Беса Транс", сменил туристическата агенция в последния момент и така избягнал инцидента, разказа бТВ. Близките му обаче нямали връзка с него в продължение на два дни и решили, че е загинал. Той пък нямал роуминг и интернет връзка и затова не им се обадил.

"Това е от Господ, не знам дали ме чува в този момент, но изпращам голямото си съчувствие за починалите и техните семейства, за които е много тежко“, каза пред телевизията мъжът.

Проверете всичко

Върховната административна прокуратура е разпоредила на регионалното министерство и агенцията за пътна безопасност да се извърши спешна проверка на маркировката и пътните знаци по магистралите, скоростните и пътищата от първи клас. В най-кратък срок трябва да се представи доклад с констатациите. Ако има данни за престъпление, ще бъде образувано друго дело.

mediapool.bg