Кламер БГ - Новини: КЕВР: Не сме искали да вземем, а да наемем помещенията на Младежкия театър

КЕВР: Не сме искали да вземем, а да наемем помещенията на Младежкия театър

България

|
Пет, 27 Май 2022г. 18:21ч.
КЕВР: Не сме искали да вземем, а да наемем помещенията на Младежкия театър

Сградата, помещавана от КЕВР и Младежкия театър, с отдаваните под наем помещения

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясни в петък, че не иска да отнеме, а да наеме от Младежкия театър "Николай Бинев" помещенията му, разположени под тези, които обитава регулаторът. До преди време те са били ползвани от банка, но заради пандемията офисите й в центъра на София и в сградата на КЕВР са били затворени, а през февруари 2022 г. Младежкият театър е обявил търг за отдаването им под наем. КЕВР единствено е поискала да ги ползва при същите условия като частните наематели, заявиха оттам.

Ден по-рано от Младежкия театър обявиха мирен протест на 30 май (понеделник) пред сградата, заради опасността тази част от имота да бъде отнета и безвъзмездно придобита от КЕВР. В отворено писмо до медиите се цитира искане на комисията да ползва помещенията "поради отпаднала необходимост". От регионалното министерство поискали от министъра на културата Атанас Атанасов становище по въпроса, но такова все още нямало, алармираха от театъра. Културната институция също така заяви, че не е налице отпаднала необходимост и там се планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър.

"Това създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура", заявиха от Младежкия театър.

В резултат министърът на културата Атанас Атанасов обяви в петък голямата си изненада да разбере за притесненията на ръководството на театъра чрез социалните мрежи, защото имал преди две седмици дълга среща с директора му Михаил Байков, на която бил обсъден казусът.

Атанасов коментира случая и в парламента, където пред журналисти обяви, че "единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от такова водене на диалог по социалните мрежи, вместо да се разберем".

Своята версия за случващото се, подкрепена с документи, изрази и КЕВР.

Регулаторът изпрати официална позиция, в която посочва, че на 11 февруари 2022 г. Младежкият театър е публикувал на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения със застроена площ 365 кв. м. Това е станало със заповед на тогавашния директор на театъра Владимир Люцканов. Началната цена на търга е била 10 700 лв. без ДДС на месец.В условията на търга е отбелязано, че помещенията се отдават за търговска или стопанска дейност. Също така е написано, че предназначението на обекта не може да бъде променяно, а точно това са искали от КЕВР.

"Въпросните офиси дълги години са били отдавани под наем за офиси на банки. Поради пандемията и преместването на последния наемател – банка Алианц, те стоят вакантни през последната една година, но дори към днешна дата бюрата на банковите служители все още са в помещенията", посочват от регулатора.

Неговото ръководство обявило на театъра желанието си да наеме офисите при същите условия като последния наемател. Причината е, че КЕВР иска да обособи специално звено за контрол дали се извършват манипулации на пазара на електроенергия на едро, а сегашните работни помещения на регулатора не са достатъчни. Затова и тя проявила интерес към тази част от имота на същата сграда, в която е КЕВР

"Поради факта, че и Младежкият театър, и Комисията за енергийно и водно регулиране са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерство на регионалното развитие и благоустройството", посочват от КЕВР.

Комисията изпратила молба да й бъдат предоставени офисните помещения, стопанисвани от Младежки театър. Тъй като досега тези офиси никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели, КЕВР е поискала да ги ползва при същите условия.

Това се разминава напълно с версията на Младежкия театър.

mediapool.bg