Кламер БГ - Новини: И чуждестранни експерти ще казват как да се подреждат жълтите павета

И чуждестранни експерти ще казват как да се подреждат жълтите павета

България

|
Четв, 06 Окт 2022г. 12:44ч.
И чуждестранни експерти ще казват как да се подреждат жълтите павета

Сн. Mediapool, архив

Експерти от чужбина ще бъдат поканени, за да дадат становището си по начина на нареждане на жълтите павета в центъра на София. Те трябва да са част от експертен съвет, в който да влязат и български специалисти.

Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в четвъртък, когато темата за разместените току-що пренаредени павета се превърна в тема на спор между управляващи и опозиция в столицата по време на заседанието на общинския съвет.

Задачата на експертите ще е да дадат становище за начина на нареждане на настилката, която е културна ценност. "Ще бъде сформиран експертен съвет, в който каним едни от най-добрите специалисти, които да дадат своето становище за начина на нареждане, така също и експерти от чужбина от градове, с които работим в добро партньорство. Очаквам експертният съвет да препоръча решение, което, разбира се, да бъде след това съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)", каза Фандъкова.

Създаването на подобен експертен съвет беше обявено и в разгара на скандала с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той трябваше да надзирава надзора на обекта и да следи най-вече за подмяната на трамвайните релси в района. В крайна сметка и този проект завърши с глоба за некачествено изпълнение за строителя "Джи Пи Груп", а в последствие договорът на фирмата за ремонти в центъра на София беше прекратен.

Фандъкова обясни още, че при пренареждането на пренаредените жълти павета ще бъдат взети повторни проби от проблемните участъци. Самите те пък били 5% от общата площ, която подлежи на ремонт от изпълнителя "Трейс Груп Холд".

Глоби, но не сега

В опит да обори обвиненията на опозицията от ДБ и на Борис Бонев за фаворитизиране на фирмата, която беше глобена със 100 000 лева заради счупено паве, а има договор за 17 млн. лева Фандъкова обясни, че в последната година на дружеството са наложени санкции за общо 2 млн. лева. Те са по различни контракти с общината.

"Последното решение, потвърдено от съда, е за наложена санкция по договор за текущи ремонти в размер на 738 хил. лева", обясни кметът. На въпросите защо не се наложат санкции и по договора за ремонт на жлътите павета, тя обясни, че този проект не е приключил, обектът не е приет и налагането на глоби сега няма да издържи в съда.

Фандъкова за пореден път увери, че всички участъци с жълти павета пред Народното събрание, които са разместени, ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя.

"Компромис с никой от изпълнителите, никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен", каза тя и добави, че санкциите за некачествено изпълнение по договора с "Трейс" могат да стигнат 830 хил. лева. "Има и сериозни санкции и за забавяне. Те могат да бъдат наложени тогава, когато приключи изпълнението", обясни кметът и добави: "Твърдението, че санкциите могат да бъдат наложени сега, означава да се спаси фирмата, защото няма да издържи в съда".

mediapool.bg