Кламер БГ - Новини: Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

България

|
Вт, 21 Септ 2021г. 08:28ч.
Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

Във вторник започва регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите на 14 ноември президентски и парламентарни избори.

Крайният срок за подаване на документи е 17 часа на 29 септември. До тази дата формациите могат да подават документи всеки ден от 09 до 17 часа в сградата на ЦИК.

До 12 октомври пък партиите трябва да регистрират листите си с кандидати за депутати, както и номинацията си за президент и вицепрезидент.

Жребият за номерата на формациите в бюлетините ще бъде изтеглен на 13 октомври, като се очаква водещи да са президентските избори – партиите и коалициите, които имат кандидати за държавен глава ще бъдат наредени първи и ще имат еднакви номера в двете бюлетини.

Предизборната кампания ще бъде открита на 15 октомври.

В понеделник правителството одобри план-сметката за предстоящия вот 2 в 1. Тя предвижда, че изборите ще струват 123,8 млн. лева, като в тази сума не влиза купуването на допълнителни машини за гласуване, а ЦИК вече обяви, че ще трябват поне още 1600 устройства.

Предстоящите избори са първите в историята на България, при които парламентарен и президентски вот се провеждат на една и съща дата.

За тази година това ще са третите парламентарни избори, след като партиите и коалициите отново не можаха да съставят правителство.

mediapool.bg