Кламер БГ - Новини: Заев сметна: 50% по-висок шанс за Скопие след изборите

Заев сметна: 50% по-висок шанс за Скопие след изборите

България

|
Четв, 14 Окт 2021г. 17:44ч.
Заев сметна: 50% по-висок шанс за Скопие след изборите

Зоран Заев, сн. БГНЕС, архив

Смятам, че шансовете за излизане от блокадата (на присъединителните преговори с ЕС) ще се увеличат с 50 процента след изборите. И в България, и в Северна Македония имаме избори (местни – бел.ред.). Политиците са много специфични, но ние продължаваме с разговорите, имаме теми пред двете страни и съществува решение, каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на откриването на срещата на върха за Западните Балкани на "Икономист", която се провежда в хибриден формат в Скопие, съобщи МИА.

Решението между Северна Македония и България, каза Заев, ще бъде силно послание за окуражаване на целите Западни Балкани, тъй като това, което се случва в Черна гора, Косово или където и да е било, има влияние върху всички останали.

Вярвам, че съществува решение и имам опит в намирането на много решения през изминалите четири години. Лично вярвам, че до края на тази година е възможно решение, заяви Заев, цитиран от БТА.

Продължаваме да работим. Продължаваме с нашия път, първо с приятелство, чрез което ще получим много. И двете страни сме членки на НАТО, а миналата година ЕС прие решение за начало на преговорите. Ние сме горди от всичко, което се случва, независимо от това, че имаше пандемия, каза Заев.

България очаква Северна Македония да подпише нов документ с шест конкретни ангажимента, за да преразгледа позицията си и да одобри преговорната ѝ рамка за членство в ЕС. От Скопие засега няма реални стъпки в отговор на българските изисквания, а София не дава никакви сигнали, че е възможен бърз пробив.

Въпреки това Заев периодично повтаря, че очаква проблемът да бъде решен още през декември. Натискът на ЕК, САЩ и някои страни членки към София остава силен, но на европейско ниво има и някои от богатите страни, които имат резерви към разширяването на ЕС.

България не одобри преговорната рамка на Скопие заради продължаващите исторически манипулации и езика на омразата.

За по-умерена позиция са "Демократична България" и ДПС, а отскоро и ГЕРБ. След като кабинетът на Бойко Борисов забърка кризата със Скопие, изненадващо лидерът на ГЕРБ призова в предизборната кампания Скопие бързо да влезе в ЕС. "Продължава промяната" също се обяви за намирането на решение.

"Има такъв народ" на няколко пъти потвърди, че не смята да прави каквито и да е компромиси спрямо Скопие. БСП е на същата позиция.

Мнозинството българи също подкрепят подобно поведение.

На този фон българското външно министерство за пореден път протестира във връзка с поругаване на български паметници.

"Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности", посочват от MВнР.

По-рано пред бТВ Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония", съобщи, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени.

mediapool.bg