Кламер БГ - Новини: Десет извода за изгонените руски дипломати

Десет извода за изгонените руски дипломати

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 14:20ч.
Десет извода за изгонените руски дипломати

Ивайло Мирчев

"Изгонените 70 руски дипломати са на път да се превърнат в легенда, почти като "английските пилоти" от "Ало, ало".

Това написа в профила си депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той дава някои подробности за закритото заседание на парламента в сряда, на което премиерът Кирил Петков бе изслушан за изгонването руските представители. Случаят доведе до оттегляне на подкрепата на БСП, които заявиха, че искат друг човек да бъде номиниран за министър-председател на правителството, за което ще им връчи мандат президентът Румен Радев. В Четвъртък Петков имаше среща с Корнелия Нинова и депутатите от партията й, но не успя да ги убеди да променят позицията си.

Мирчев твърди, че има достатъчно информация, че изгонените дипломати са работили против интересите на България. Той посочва и че в президентството са знаели какво предстои, тъй като е имало техни представители, когато въпросът се е обсъждал. Единствената критика според него е, че не е изгонена и посланик Елеонора Митрофанова.

Десетте извода според Мирчев:

1. Има достатъчно информация от службите тези 70 души с дипломатически статут да бъдат обявени за "персона нон грата".

2. На заседанията на консултативния съвет по сигурност към премиера е имало поне двама представители на президента, които са били наясно с всяка стъпка в този процес.

3. Има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес?

4. Притеснителни са подробностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани поради характера на заседанието) относно мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на държавата.

5. Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях.

6. Изгонването на "70-те руски дипломати" показва, че в ДАНС, МВнР и МС има хора, които работят за защита на българския национален интерес и те трябва да бъдат подкрепени.

7. Правителството е свършило отлична работа с тези 70 "дипломати". Единствената критика е, че не е изгонена самата Митрофанова. А това трябва да стане възможно най-бързо.

8. Планът за депутинизация на страната, изготвен от Демократична България трябва да се превърне в топ приоритет за България. Това включва нулева енергийна зависимост от Путин и Русия.

9. Има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България. Тези псевдопатриоти трябва да бъдат разобличени и да поемат отговорността си пред народа.

10. Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата си.

mediapool.bg