Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ПП-ДБ сглобиха кабинета. Кои са министрите (обновена)

ГЕРБ и ПП-ДБ сглобиха кабинета. Кои са министрите (обновена)

България

|
Четв, 01 Юни 2023г. 22:15ч.
ГЕРБ и ПП-ДБ сглобиха кабинета. Кои са министрите (обновена)

Николай Денков и Мария Габриел водят преговори за нов кабинет Сн.БГНЕС

ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) сглобиха редовно правителство след дълги разговори през целия ден в четвъртък, провели се под канонада от атаки, обиди и натиск от страна на президента Румен Радев и проруската партия "Възраждане", които настояват двете най-големи политически сили да се откажат от мандата. Преди обаче да бъде обявен съставът на кабинета, той трябва да бъде одобрен от ръководствата на отделните партии в двете коалиции.

По неофициална информация на Мediapool в четвъртък вечерта първата и втората политическа сила са договорили целия състав на бъдещия кабинет. Последно съпредседателят на ПП Асен Василев, който остава номинацията за министър на финансите, е единствената ярка политическа фигура сред министрите.

Засега намеренията на преговарящите са да върнат на Радев изпълнен мандат преди крайния срок, който е в понеделник.

"Трябва да завърши процесът. Имаме напредък днес. Имайте още малко търпение, напредваме", каза номинирания от ПП-ДБ за ротационен премиер Николай Денков след срещата в четвъртък. Той добави, че докато не приключи целият преговорен процес, нищо не е приключило.

Какви са разместванията в проектосъстава

Очаква се Мария Габриел (ГЕРБ), освен ротационен премиер и ротационен вицепремиер, да е и министър на външните работи, каквато беше и първоначалната договорка между партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ .

Планираният хоризонт на правителството е 18 месеца. Първите 9 министър-председател ще е Николай Денков (ПП). Следващите 9 месеца той ще бъде заменен от Мария Габриел, но засега не се знае кой ще оглави овакантения от нея пост на външен министър.

В първоначалния проектокабинет на ПП-ДБ предложена за външен министър беше Ирена Димитрова, която е била зам.-министър в същото министерство.

Към момента партия "Да, България", която е част от коалицията "Демократична България", остава на позицията да не участва със свои министри. Става ясно обаче, че "Зелено движение", което е част от ДБ, предлага Зарица Динкова за министър на туризма. Това би било едно от новите имена спрямо представения преди месец от ПП-ДБ проектосъстав.

В първоначалния проектокабинет на ПП-ДБ за министър на вътрешните работи беше предложен Андрей Янкулов от "Антикорупционния фонд", той обаче се е отказал. Сега се твърди, че постът ще бъде зает от шефа на ГДБОП Калин Стоянов, който беше назначен начело на звеното срещу организираната престъпност по време на първото служебно правителство на президента Румен Радев, докато министър на вътрешните работи беше настоящият депутат от ПП Бойко Рашков.

Промяна има при министерството на социалната политика. През май като кандидат беше представен Иван Кръстев. Сега се твърди, че постът ще бъде зает от Иванка Шалапатова, която е директор на фондация "За нашите деца" и бивш зам.-социален министър.

Сменен е и първоначално предложеният за министър на икономиката Юлиан Войнов, на негово място се твърди, че ще бъде предложен сегашният шеф на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, който е приближен до "Продължаваме промяната".

Лансираният през май за министър на спорта Димитър Илиев остава част от финалния състав.

Номинацията за министър на земеделието в публично обявения от ПП преди връчването на мандата на ГЕРБ състав на Министерския съвет също е сменена. Първоначално това бе Христо Даскалов, който е депутат от ПП и бивш шеф на Българската агенция за безопасност на храните. Сега бил предпочетен собственикът на компанията за производство на месни продукти "Тандем" Кирил Вътев.

Засега се очаква местата си да запазят част от предложените преди месец от ПП-ДБ министри. Съпредседателят на ПП Асен Василев остава министър на финансите.

Неофициалната информация е, че Даниел Лорер (ПП) отпада от финалния списък. За поста на министър на иновациите сега се спряга името на номинирата за същата позиция в неуспелия проектокабинет "Габровски" - Милена Стойчева.

Настоящият народен представител от ПП Радослав Рибарски до четвъртък следобед се очакваше да остане кандидат за министър на енергетиката, но по последна информация е отпаднал и на негово място в кабинета застава настоящият зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев.

Депутатът от ПП-ДБ Андрей Цеков остава кандидатурата за министър на регионалното развитие, според запознати.

Според тях за министър на правосъдието е избран Емил Дечев, който в момента е зам.-министър във ведомството. Първоначалното предложение беше за Милен Матеев от ПП, който в предишния парламент беше шеф на парламентарната правна комисия, но той е отпаднал.

Министър на образованието ще е проф. Галин Цоков, а не както се очакваше първоначално издигнатата през май Генка Петрова, която е била зам.-министър със същия ресор в правителството на Кирил Петков.

Ексдепутатът на ПП - Георги Гвоздейков, се очаква да е кандидатът за министър на транспорта. Той беше шеф на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз", което трябваше да изпълнява въздушната медицинска помощ, но бе закрито от служебния кабинет.

Очаква се от предложения преди месец състав на кабинет да остане номираният за министър на отбраната Тодор Тагарев. Ситуацията е същата и с номинацията за министър на електронното управление - Александър Йоловски. Очакванията са за министър на здравеопазването да бъде предложен Христо Хинков - дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Той беше представен и в първоначалния състав. Остава и Юлиан Попов като номинация за министър на околната среда. Той вече е бил такъв в служебен кабинет през 2013 г.

Министър на културата се очаква да стане директорът на Драматичния театър в Пловдив Кръстю Кръстев.

В четвъртък сутринта Николай Денков отчете, че има напредък в преговорите, но отказа да обсъжда пред медиите състава на кабинета. "Избираме това, което е най-добро", заяви той.

Денков коментира още, че търсят подкрепа от ДПС за конституционната реформа и регулаторите, но с тази партия няма разговори за подкрепа на правителството.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде сигнал, че партията му вече не настоява да има свои министри. "ПП искат сами да носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с "Да, България" отговаряме на техните искания", каза той, но от неофициалния списък се вижда, че от ПП са оттеглили повечето от политическите си лица.

mediapool.bg