Кламер БГ - Новини: НС гласува кабинетът във вторник. Денков със заявка за "плавен преход", нормален бюджет и промяна в службите

НС гласува кабинетът във вторник. Денков със заявка за "плавен преход", нормален бюджет и промяна в службите

България

|
Пон, 05 Юни 2023г. 14:43ч.
НС гласува кабинетът във вторник. Денков със заявка за "плавен преход", нормален бюджет и промяна в службите

Акад. Николай Денков връща на Радев изпълнен втория мандат за кабинет, сн. БГНЕС

Народното събрание ще гласува правителството начело с акад. Николай Дянков на извънредно заседание във вторник, след като президентът Румен Радев бързо подписа указа с предложението до Народното събрание.

В понеделник номинираният за премиер от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) акад. Николай Денков връчи на Радев изпълнен втория мандат за съставяне на кабинет и даде заявка за плавен преход във властта, "нормален" бюджет и специални служби, които "служат на България".

След като преди седмица държавният глава посъветва ПП-ДБ да не изпълнява мандата, сега издаде указа максимално бързо и призова депутатите да гласуват "по съвест" за състава на кабинета.

Реформи и спокойствие

"Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. След пети избори се опитваме да направим правителство, за да може да се работи. Става дума за много реформи и законопроекти, които Министерският съвет трябва да изготви и внесе в парламента, тъй като има голямо забавяне", каза Денков пред журналисти.

Той добави, че "всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че всички институции работят в полза на хората и бизнеса".

Какво следва

Председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредно заседание на Народното събрание за вторник, когато проектокабинетът ще бъде подложен на гласуване.

ГЕРБ и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са достатъчно, за да бъде подкрепен проектокабинетът в пленарна зала, ако всички гласуват "за". В кулоарите на парламента обаче се говори, че не е изключено депутати и от двете формации да не подкрепят кабинета. За да не мине правителството, това трябва да направят поне 25 народни представители и то ако депутатите от всички останали партии са в залата и гласуват с "против" или "въздържал се".

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на движението за конституционна реформа.

В тази ситуация шансът правителството да не мине изглежда малък.

Плавен преход

Денков каза, че е важно да се направи спокоен и плавен преход във властта.

По думите му при предаването на властта в различните министерства трябва да бъдат обсъдени от старите и новите министри приоритетите, проблемите и затрудненията в различните сектори.

Докато Денчев връщаше мандата на Радев, пред сградата на президентството течеше протест на "Левицата" с искане за нови предсрочни парламентарни избори.

Няма драма

Денков посочи още, че "няма знак" в това, че Мария Габриел не е дошла на "Дондуков" 2.

"Няма драма", каза Денков.

"Направихме така, че съставът на кабинета да е приемлив и високо експертен. Надявам се, че това ще бъде оценено и кабинетът ще бъде гласуван", посочи още номинираният за премиер.

Според него няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако няма подкрепа на партиите в парламента – "тези, които имат желание да се развиваме като модерна държава с проевропейска перспектива".

Akaдемик Николай Денков от ПП-ДБ ще бъде премиер първите 9 месеца, а Мария Габриел от ГЕРБ-СДС следващите 9.

Денков обеща "нормален бюджет"

Николай Денков каза, че най-кратки срокове да бъде направен "нормален бюджет, без този дефицит".

Той визира представения от служебния базов бюджет с голям дефицит (над 6%).

"Бюджетът е много важен първи приоритет, оставям го на финансовия министър да набере информация, той трябва да бъде направен професионално. Финансовият министър трябва да си влезе в ролята си и едва тогава ще знаем цялата картина", категоричен бе той.

"Служби, които да работят за България"

Николай Денков потвърди амбицията за реформи на специалните служби.

"Този запис

(от заседанието на ПП - бел.ред.) беше разтълкуван напълно превратно от медиите. Службите трябва да служат на България. Службите в момента са избрани от един единствен човек, това е президентът Радев. Не казвам, че това е лошо. Не е вярно, че искаме да ги изземем от Радев. Искам правителството да може да работи със службите. Същината е, че трябва да има разделение на властите", посочи той.

ПП и ДБ по-рано предложиха шефовете на специалните служби, както и главният секретар на МВР, да не се назначават с укази на президента, както е досега, а от Министерския съвет.

Кои са министрите в бъдещия кабинет

Асен Василев е номиниран за министър на финансите в проектокабинета. Той ще управлява и еврофондовете. Другата политическа фигура е тази на депутата Атанас Славов, който е кандидат за министър на правосъдието.

Калин Стоянов ще застане начело на МВР, а Тодор Тагарев - в отбраната.

Предложеният Министерски съвет е в състав:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – министър на финанситe

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика

Атанас Славов - министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

mediapool.bg