Кламер БГ - Новини: “Движение за култура” поиска от президента край на "разрушителтата криза" в Народния театър

“Движение за култура” поиска от президента край на "разрушителтата криза" в Народния театър

България

|
Четв, 16 Март 2023г. 17:37ч.
“Движение за култура” поиска от президента край на "разрушителтата криза" в Народния театър

“Движение за култура” поиска от президента край на

Новосъздадането “Движение за култура” внесе исканията си до президента, премиера и министъра на културата, в които разказа за “разрушителната сила” в Народния театър “Иван Вазов” и поиска оставката на директора му Васил Василев. За целта движението направи в четвъртък своето протестно шествие, което стартира от Министерство на културата, мина през Президентството и достигна до Министерски съвет. Инициативата бе лансирана още в началото на тази седмица.

Творческият климат е сведен до под точката на замръзване

“Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура", се казва в писмото.

"Служителят Александър Морфов"

“Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение на Васил Василев) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране. Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил“, се казва още в писмото.

В началото на седмицато от движението се обявиха за законови промени, които да извадят театралното изкуство от нормираното работно време на Кодекса на труда, тъй като театъра е изкуство и работата по ролите не може да бъде закована във фиксирани часове.

Морфов: Трябва да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват

По време на шествието уволненият главен режисьор на театъра Александър Морфов се обърна към президента.

"Аз съм син на офицер, баща ми ме е учил на "чест и достойнство". Президентът най-добре трябва да знае това верую. Но от висш офицер той се превърна в президент и политик, за който тези думи нямат никакво значение. Това е, което в нашата държава липсва.", каза той.

“Има нещо, което трябва да се каже, а това е, че така повече не може да се живее. Да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват толкова години.", добави режисьорът

Морфов смята за недопустимо зам. директорът на театъра Велислава Кръстева да "ходи като бито куче след Ахмед Доган." "Тя унизи театъра, унизи мен мен и затова беше моята реакция.", каза режисьора.

Недоразуменията

“Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност“, се казва още в писмото.

Оттам настояват за спешното изработване и приемане на адекватен закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

От движението декларират, че никой от инициаторите няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. “Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти. Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван“, се казва още в писмото.

Скандалът

Кръстева беше пиар на Народния театър и влезе в конфликт с режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на кабинета ѝ с надписи "ДПС" и "Изчезвай".

В края на февруари Васил Василев уволни дисциплинарно за уронване на престижа на театъра главния режисьор Александър Морфов.

По-рано с цитат от "Еклисиаст" Велислава Кръстева обяви, че напуска поста на пиар на Народния театър "Иван Вазов".

mediapool.bg