Кламер БГ - Новини: ДПС е готово да вземе третия мандат и да преговаря с всички

ДПС е готово да вземе третия мандат и да преговаря с всички

България

|
Пет, 13 Ян 2023г. 10:28ч.
ДПС е готово да вземе третия мандат и да преговаря с всички

Рамадан Аталай. Снимка: БГНЕС

ДПС е готово да вземе мандата за съставяне на правителство и да преговаря с всички, дори и с "Възраждане". Това заяви пред бНТ депутатът Рамадан Аталай. След като "Продължаваме промяната" върнаха незипълнен втория мандат за съставяне на правителство се очаква президентът Румен Радев да връчи третия, но все още не е ясно коя партия е избрал.

Защо не?

"Защо да не бъде мандатът в ДПС? Ние сме единствената формация, която сме доказали, че с трети мандат можем да правим правителство. И сега бихме могли да направим като говорим с всички. Защо не и с "Възраждане"?“, каза Аталай.

От "Възраждане" многократно са заявявали, че искат нови избори. Досега формацията не е демонстрирала желание за преговори.

Аталай обаче коментира, че България се нуждае от правителство, което да я извади от кризата.

"Дошло е време всяка партия да носи отговорност. Ако отговорността им е да отидем на следващите избори, ще са отговори и за задълбочаването на кризата у нас, която вече няма да е само икономическа и социална, но и политическа и някои хора ще протриват ръце с апетити за промяна на управленската система у нас, с което ние не сме съгласни", каза той.

Искам и аз

ДПС не са единствените, готови да вземат мандат. В четвъртък Стефан Янев заяви, че е готов да влезе в ролята на премиер, ако партията му "Български възход" получи възможност да съставят правителство. Той обясни, че са "за" коалиционно правителство и ще говорят с всички останали формации.

Междувременно коментарите в парламента са, че до момента не е намерена формула за правителство с последната възможност. В сряда се говореше, че е възможно мандатът да отиде при "Демократична България". Тяхната позиция е, че могат да предложат техническо правителство, без коалиции, без участие на политически лидери и с предварително одобрена програма с пет национални задачи.

mediapool.bg