Кламер БГ - Новини: Иван Гешев загуби Бюрото по защита

Иван Гешев загуби Бюрото по защита

България

|
Ср, 15 Септ 2021г. 14:27ч.
Иван Гешев загуби Бюрото по защита

Иван Гешев, снимка БГНЕС

В последния си работен ден Народното събрание окончателно отне от ръцете на главния прокурор Иван Гешев контрола върху Бюрото по защита. През цялото време гласуването на текстовете от закона беше на ръба, защото депутатите от ДПС и ГЕРБ бяха в залата, но не участваха във вота, за да саботират кворума.

Във всяко едно гласуване по темата участваха по 123-124 депутати. Ако още няколко души бяха излезли от пленарната зала, то НС щеше да изгуби кворума и заседанието щеше да бъде прекратено.

Подкрепата за приемането на закона дойде от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП.

Това е единственият законопроект, насочен срещу огромната власт на главния прокурор, който успя да мине през 46-я парламент. Депутатите, извън ДПС и ГЕРБ, не успяха да се организират, за да изпълнят другото си обещание към избирателите - закриването на специализираното правосъдие.

ДПС брани властта на Гешев

ДПС се оказа най-яростният защитник на контрола на главния прокурор Иван Гешев върху Бюрото по защита.

Хамид Хамид (ДПС) бе първият, който взе думата, за да обясни, че Законът за защита на свидетелите трябва да се преименува на закон за осветяване на някои защитени свидетели. Според него промените в закона са плод на пиар и мръсна поръчка.

"Бюрото не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система", обяви Хамид.

Бюрото по защита обаче е под личния контрол на главния прокурор. Структурата не се използва само за защита на свидетели, но и за задържане на граждани, както се видя от акцията на прокуратурата в президентството.

Бруталните действия на прокуратурата, която използва Бюрото по защита като собствена специална служба, катализира общественото недоволство и доведе до многохилядни протест с искане за оставката на главния прокурор. В пика на протестите пред Съдебната палата Гешев беше в отпуска.

Бюрото по защита осигурява и личната физическа охрана на главния прокурор, въпреки че такава се полага и от НСО.

Хамид нямал притеснения, че защитени свидетели ще бъдат осветени от сегашния правосъден министър Янаки Стоилов, а от някой евентуален следващ правосъден министър. Депутатът от ДПС описа като рисков профила на сегашния МВР министър Бойко Рашков. Хамид предложи законът да бъде преименува на "закон за бегълците"

Цветан Енчев (ДПС) допълни, че целта на промените била да се покаже, че главният прокурор няма да живее спокойно, ако не е избран от правилните хора.

Според него всички законопроекти, свързани със съдебната власт, са наказателна акция срещу Гешев, включително закриването на спецправосъдието. Той започна да обяснява, че всичко това е поръчка на медийно-олигархична групировка, но не я спомена по име.

Представителите на ГЕРБ бяха далеч по-обрани. Анна Александрова обясни, че съдебна реформа не се прави за два месеца без ясно мнозинство, което да носи отговорността. Александър Ненков напомни, че Христо Иванов е бил министър в кабинета на ГЕРБ и Синята коалиция.

"Явно Пеевски ще става защитен свидетел"

"Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците", каза Радостин Василев (ИТН).

"Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов", репликира Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

"Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с "Pi ar Sevi Boiko. Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите?"", попита Атанас Славов (Демократична България).

Най-емоционален бе Филип Станев от ИТН, който обясни своята "гола истина" на останалите депутати

"Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук", каза Станев и излезе от залата, с което постигна само, че намали гласовете за отнемането на Бюрото от контрола на Иван Гешев.

Накрая Атанас Атанасов (ДБ) предложи дебатът по заглавието на закона да бъде прекратен, за да не се губи парламентарното време. Предложението беше прието и депутатите започнаха да гласуват.

mediapool.bg