Кламер БГ - Новини: ДБ осъди поведението на Костадинов: Това е път към тирания

ДБ осъди поведението на Костадинов: Това е път към тирания

България

|
Четв, 06 Окт 2022г. 17:37ч.
ДБ осъди поведението на Костадинов: Това е път към тирания

ДБ осъди поведението на Костадинов: Това е път към тирания

"Политическата намеса в медиите е път към тирания и мракобесие", се казва в позиция на "Демократична България" по повод вчерашния опит на председателя на "Възраждане" да изгони журналист от пресконференция в БТА.

В сряда Костадинов заяви, че партията му умишлено не съобщава на някои медии за предстоящите ѝ събития. Той назова поименно "Дневник", "Капитал", Mediapool и "Клуб Z", нарече ги "жълто-кафяви отходни тръби" и призова техните журналисти да напуснат залата, защото не искал да е в едно помещение с тях и да отговаря на въпросите им.

"В България тече опасен процес – на бавна делегитимация на демократичните институции и политическия дебат. Вместо постоянен журналистически и граждански контрол върху работата на народните представители и управляващите, към публиката тече нескончаем монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в контролирана среда и сред незаслужен медиен комфорт. Резултатът се вижда: апатични негласуващи граждани, поредица от парламентарни кризи и възход на елементарния - и опасен – популизъм", се казва в позицията на ДБ по повод станалото.

Формацията посочва, че естественото продължение на този процес е станало вчера, когато "Възраждане" бойкотираха собствената си пресконференция под предлог, че не им харесват част от присъстващите медии.

"От "Демократична България" категорично осъждаме подобно недопустимо за политици поведение и напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите", пишат още те.

Обединението напомня, че БТА е националната телеграфна агенция на България и обявените в нея събития са отворени за представители на всички медии и "никой политик, още по-малко действащ, не може да има претенции кой да му задава въпроси и кой – не".

"Ако като общество допускаме без реакция подобно погазване на демократичните принципи, ние сме само на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол", подчертават от ДБ.

Формацията призовава всички останали политически сили да осъдят действията и поведението на "Възраждане".

"Призоваваме и всички журналисти към солидарност с техните колеги. Ограничаването на медии заради критики към хора във властта е практика на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична държава като България", се казва в края на позицията.

ДБ е единствената формация, която до момента е излязла с официална позиция по повод действията на Костадинов. Сред политическите лидери на партиите в новия парламент единствено председателят на "Български възход" Стефан Янев изрази позиция, макар и лаконична. Във Фейсбук той написа:

"Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш" - Волтер. Подкрепям стремежа на журналистите към високи професионални стандарти, независимо от позициите, които защитават. Категорично се противопоставям на намесата на политиците в работата на независимите медии".

По-късно от пресцентъра на "Продължаваме промяната" адресираха казуса с две изречения в съобщение до медиите са тяхна предстояна пресконференция:

"Използваме случая да отбележим, че всички медии са добре дошли. Считаме за абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа на журналисти и медии до информация, която е важна за гражданите".

mediapool.bg