Кламер БГ - Новини: Гърция се обяви за "главен герой" в разширяването на ЕС на фона на българското вето

Гърция се обяви за "главен герой" в разширяването на ЕС на фона на българското вето

България

|
Вт, 11 Май 2021г. 15:47ч.
Гърция се обяви за "главен герой" в разширяването на ЕС на фона на българското вето

На фона на българската блокада по пътя на Северна Македония към Европейския съюз, Гърция все повече се приближава да Скопие и се заявява за основен фактор за европейското му бъдеще.

По време на словенското ротационно председателство на ЕС през втората половина на годината ще се проведе извънредна среща на върха, посветена на разширяването със страните от Западните Балкани, съобщиха премиерите на Гърция и Словения Кириакос Мицотакис и Янез Янша след среща помежду си.

Мицотакис каза, цитиран от БГНЕС, че от срещата на върха в Солун през 2003 г. Гърция, "като най-старият член на Съюза в по-широкия регион, е главен герой в усилията за разширяване на ЕС със Западните Балкани".

"Словения счита разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани за основен приоритет за нашето председателство", каза Янша.

Започването на преговори със Северна Македония и Албания бе обявено за основна цел и на изтичащото португалско председателство, но заради българското вето тя не може да се реализира.

Тази седмица македонска делегация за пореден път посети Брюксел и отново получи подкрепа от европейските висши служители за начало на преговорите. София обаче не дава никакви сигнали, че е готова да ревизира позицията си.

Президентът Румен Радев, както и всички по-големи партии с изключение на ДПС, са на позиция за твърдо отношение към Скопие докато не бъде прекратен езикът на омразата и не бъдат решени историческите спорове.

Македонските управляващи обаче не показват, че са готови на отстъпки и провеждат масирана дипломатическа кампания, в която твърдят, че са изпълнили ангажиментите си и ЕС трябва да даде начало на преговорите.

След края на поредната обиколка в Брюксел македонският премиер Зоран Заев каза, че представителите на европейските институции разбират, че "нашата македонска идентичност не е за преговори и никога няма да бъде за преговори".

Не подлежи на преговори и македонския език. България обаче има собствено и виждане и за формулировката на езика.

"Имаме както гордост и собствена идентичност. Те са неприкосновени и неизменни", каза Заев.

Той е поставен под силен натиск от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която е срещу каквито и да е отстъпки към България и дори организира улични протести в защите на Гоце Делчев.

Заев припомни, че Северна Македония е извършила много реформи и ЕС трябва да изпълни обещанието си за начало на преговорите.

На подобна позиция са и почти всички останали страни.

След като не може да регулира отношенията със Скопие, правителството на Бойко Борисов се озова в неудобната позиция да е единственото, което спира пътя на Северна Македония към ЕС.

На този фон Скопие се приближи към Гърция и Сърбия, а западни анализатори предупреждават, че блокирането на процеса ще създаде възможности за засилване на влиянието на Русия и Китай в региона.

Така следващите правителства ще са изправени пред задачата да не допуснат спекулации с историята, но и да се приближат към геостратегическата цел Западните Балкани да станат член на ЕС.

mediapool.bg