Кламер БГ - Новини: Гешев поиска имунитета на двама депутати от "Възраждане"

Гешев поиска имунитета на двама депутати от "Възраждане"

България

|
Пон, 05 Юни 2023г. 18:13ч.
Гешев поиска имунитета на двама депутати от "Възраждане"

Кадър от протеста на

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитетите на депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Веселин Вешев. Преди две години срещу тях започна дело в Софийския районен съд по обвинение за непристойни действия и причиняване на телесна повреда на полицаи.

Двамата бяха арестувани по време на сблъсъците пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството в края на януари 2020 година.

По това време протестиращите настояваха за оставката на министър Петя Аврамова заради безводието в Перник. Според репортажите призивът за нахлуване в сградата е бил на Костадин Костадинов.

След призива на своя партиен лидер протестиращите от "Възраждане" се опитаха да нахлуят в сградата на министерството, а полицията използва лютив спрей, за да ги спре. Двама полицаи пострадаха, входната врата на министерството беше счупена, а 40 протестиращи бяха обгазени.

По това време в София протест имаше и на Инициативният комитет "Спаси Перник", който бе сформиран заради водната криза в града. След провокациите към насилие "Спаси Перник" се разграничи от протеста на "Възраждане".

mediapool.bg