Кламер БГ - Новини: Гешев атакува пред КС механизма за разследване на главния прокурор

Гешев атакува пред КС механизма за разследване на главния прокурор

България

|
Пон, 05 Юни 2023г. 15:28ч.
Гешев атакува пред КС механизма за разследване на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд (КС) искане за отмяна на наскоро приетият механизъм за разследване на шефа на държавното обвинение. Според новите правила престъпления, извършени от главния прокурор, ще се разследват от специално назначен за целта съдия. Със същите промени обаче бяха приети и нови текстове, с които се намали от 17 на 13 изискващото се мнозинство за отстраняване на главния прокурор от поста му.

И сега могат да ме разследват

Гешев застъпва старата си теза, че всеки редови прокурор би могъл да му образува дело. Тази трактовка е обоснована и в решения на Конституционния съд от 2020 г. и 2021 г.

"Съгласно тези решения без изрична промяна в основния закон е невъзможно да се създаде държавен орган, който да е част от прокуратурата и същевременно да е изключен от общия ред за контрол в нейната система. Към момента съгласно действащото законодателство няма пречка срещу главния прокурор да се провежда независимо разследване", пише в искането на главния прокурор.

Той посочва, че с последните поправки е приет ред, различен от общия за всички останали. Т.е. независимо на каква длъжност е който и да е друг, той ще бъде разследван по общите правила. Само за главния прокурор обаче е предвиден специално назначен за целта съдия.

Затова в искането се посочва, че създават "ограничения на базата на общественото му положение, а в конституцията изрично е посочено, че не се допускат ""никакви ограничения" на правата на гражданите".

Още по темата:

На живо: ВСС показа голямо мнозинство за уволнението на Гешев

Министърът се намесва

Специално назначеният съдия няма да има собствен разследващ апарат, пише още главният прокурор. Вместо това доказателствата ще се събират от разследващи полицаи, които пък ще бъдат определени със заповед на вътрешния министър.

"Така се създава възможност за пряка намеса на изпълнителната власт в разследването срещу главния прокурор. При това той може да бъде разследван от органи на изпълнителната власт, за разлика от всички останали магистрати, които съгласно НПК се разследват от следователи. На практика по този начин се създава система от органи с белези на извънредност, игнорира се и принципът за случайния подбор при разпределение на делата и преписките", пише в искането.

По повод намаляването на мнозинството за отстраняване Гешев посочва, че това е неравнопоставеност с председателите на върховните съдилища. Тяхното назначаване се прави със 17 гласа. При приемането на поправките ГЕРБ настояваха режимът да се уеднакви и "тримата големи" в съдебната власт да се избират и отстраняват с 13 гласа. След остра реакция от юридическата общност обаче в последния момент бе решено – 17 гласа за съдиите и 13 за главния прокурор.

Оперативна обстановка

Механизмът за разследване на главния прокурор, както и новите правила за освобождаването му бяха приети в разгара на конфликта между Гешев и ГЕРБ. Същата партия в продължение на 12 години не направи нищо, за да намали влиянието на главния прокурор. За някакъв вид механизъм международни организации настояват от десетилетия.

mediapool.bg