Кламер БГ - Новини: ЕК и Франция очакват напредък за Северна Македония в следващите дни

ЕК и Франция очакват напредък за Северна Македония в следващите дни

България

|
Вт, 21 Юни 2022г. 18:31ч.
ЕК и Франция очакват напредък за Северна Македония в следващите дни

Сн. БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) и ротационният председател на ЕС Франция обявиха, че не изключват напредък за Северна Македония в следващите дни, а "Продължаваме промяната" призова външния министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН) да подпише двустранния протокол със Северна Македония и благодари, че МВнР "любезно" е предоставило преговорните документи на Народното събрание.

Очаква се в сряда парламентарната външна комисия да обсъди т.нар. френско предложение за изход от кризата, но европейската интеграция на Западните Балкани остава заложник на вота на недоверие срещу българското правителство, който вероятно ще се гласува в четвъртък.

Ако правителството оцелее, може да се очаква развитие по казуса с вдигането на ветото за преговорите на РСМ с Европейския съюз.

Опитите на Генчовска да блокира евентуално решение по въпроса със Северна Македония в момента, когато той се обсъжда на най-високо ниво в ЕС, са съпътствани от продължаващата истерична кампания на партията ѝ "Има такъв народ" да саботира изгодния за България шанс за изход от кризата.

Тошко Йорданов каза, че депутатите на "Има такъв народ" са против т.нар. френско предложение.

"Никога няма да приема, че има македонски език. Това е абсурдно, има български диалект в онази част на България, в която в момента съществува държавата РС Македония. Започваме преговорите и те някога ще премахнат езика на омразата, някога ще променят учебниците. И за това гарантира Франция като в прекрасния детска шега - гаранция Франция, която звучи много на място", каза Тошко Йорданов.

И ГЕРБ, и ДПС дадоха сигнали, че са готови да подкрепят решение на кризата, но според информация на Mediapool това въобще не е сигурно. ДПС обвързва решението си по темата с постигането на свои странични интереси, свързани предимно с Делян Пеевски, санкциониран по американския закон "Магнитски" за "значима корупция".

Ключово ще е и поведението на депутатите от БСП, които към момента твърдят, че не се очаква България да одобри преговорната рамка в края на тази седмица, когато ще се проведе срещата на европейските лидери.

Затова "Продължаваме промяната" и "Демократична България" остават предпазливи и ще изчакат най-малкото да видят дали ще получат подкрепа в НС и едва след това могат да използват този кредит на доверие, за да търсят пробив.

ЕК очаква развитие в следващите дни

Френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, който ръководи последното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси под председателството на Франция, отбеляза очакването за скорошно начало на преговорите с Албания и Република Северна Македония.

"Френското председателство и България, заедно с Европейската комисия, опитват да преодолеят трудностите, за да можем да дадем знак за напредък, това е важно и се надявам да се случи дори в следващите дни. Работим за това", добави Бон, цитиран от БТА.

Той определи въпроса с началото на преговорите със Скопие и Тирана като част от символен процес.

"Надявам се в следващите дни да се постигне решение по разногласията между София и Скопие, но политическата обстановка в българската столица е трудна тези дни. Няма да жалим сили до последния час на френското председателство", посочи Бон.

Министърът посочи, че не може да се твърди, че френското предложение за изход от двустранния спор е в ущърб на Скопие. По неговите думи предложената преговорна рамка внимателно засяга по-широки от двустранните въпроси

"Надяваме се много скоро да има значителен напредък", посочи от своя страна зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

"Любезната" Генчовска

На този фон в България "Продължаваме промяната" призова външния министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН) да подпише двустранния протокол със Северна Македония.

"Всички документи по преговорния процес с Република Северна Македония са любезно предоставени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично", посочиха от "Продължаваме промяната".

Преди това от управляващата партия обърнаха внимание, че документите са внесени с гриф за достъп "За служебно ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат. Именно поради това те не могат да бъдат огласени пред обществото, което вече е достатъчно облъчено от пропагандните лозунги на ИТН, ВМРО, президента Румен Радев и пр.

"Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф. Призоваваме също МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, публично обявено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи", настояха от ПП.

Последва реакция от МВнР, в която бе уточнение, че документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет, заведени по този начин те са достъпни за запознаване от всички народни представители".

Очаква се парламентарната комисия по външна политика да се събере в сряда и да обсъди позицията на Външно министерство по всички очаквания около предложението на френското ротационно председателство на ЕС.

Очакванията на управляващите бяха, че заседанието ще се проведе след вота на недоверие, което трябва да бъде насрочено 24 часа след дебатите по вота във вторник. Тоест, има възможност обсъждането за РСМ да стане в четвъртък, но заседанието е насрочено за 15.00 часа в сряда.

Френското ротационно председателство на ЕС се съобрази със София и вкара в преговорната рамка на Северна Македония българските изисквания. По този начин ЕС става гарант за изпълнението им - нещо, което доскоро бе немислимо, тъй като страните членки не искаха да извеждат решаването на двустранни спорове на европейско ниво. В опит да се отблокира европейската интеграция на Западните Балкани, обаче, бе постигнат компромис.

В проекта на преговорната рамка са заложени и двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани между Скопие и София съгласно договора за добросъседство между двете държави от 2017 година.

По този протокол България и Северна Македония преговарят от месеци около т.нар. пакет "5+1". Целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година ангажименти. Преговорите бяха водени именно от министър Генчовска, която трябва и да подпише протокола.

Една от точките в пакета вече бе изпълнена от Северна Македония, която изпрати нота до ООН, в която уточнява, че името Северна Македония засяга само страната, а не и географската област.

Протоколът трябва да съдържа и ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в РСМ, и други.

И ИТН все пак малко харесва френското предложение

В същото време т.нар. френско предложение събира все повече подкрепа и дори основните фактори, които нагнетиха истерия около преговорите – президентът Румен Радев и "Има такъв народ" го оцениха високо.

След като преди ден Радев, каза, че това предложение е "най-справедливото", което сме получавали, във вторник Димитър Гърдев от ИТН го определи като "добро, ако бъде обработено".

"Има неща, по които има забележки - и към езика и към това, че се използва терминът "малцинство", но те могат да бъдат изработени с позицията на България. Много е важно обаче какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония", посочи Гърдев.

Той разкритикува решението на МС този документ да бъде изпратен директно в парламентарната комисия по външна политика, без да бъде обсъден в кабинета.

"Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи? Някой да го обясни. Какво се прави? Саботаж? Не го казвам - но може би", каза той пред БНТ, макар да е ясно, че саботажът идва именно от министъра на ИТН Теодора Генчавска.

Преди това, за да избегне спекулации и нови атаки, премиерът Кирил Петков прехвърли въпроса изцяло към парламента. Решението дойде в отговор на непрекъснатите спекулации на ИТН, че Петков готви самостоятелно "вдигане на ветото".

Новата тактика – предложението е добро, но да не се бърза

Така и Радев, и ИТН, и донякъде БСП, които до съвсем скоро бяха категорични, че България не трябва да пуска Северна Македония към ЕС, се принудиха да признаят пробива, постигнат от кабинета и залегнал в предложената от Франция преговорна рамка за РСМ.

Сега обаче те залагат на нова тактика, според която не трябва да се бърза. В същото време няма гаранции, че това предложение ще продължи да бъде в сила занапред, тъй като френското председателство на ЕС изтича в края на юни.

Не се знае каква ще бъде и политическата конюнктура в Северна Македония. Ако властта премине към ВМРО-ДПМНЕ, много трудно Скопие ще приеме българските искания.

Липсата на българска позиция бави процеса

Подготовката на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък тази седмица вече е в ход, но въпросът за започването на преговори със Северна Македония и Албания е на трупчета, защото липсва българска позиция.

Еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, който участва Софийския икономически форум III, коментира, че както Гърция и РСМ успяха да преодолеят своите различия, така това сега трябва да направят България и Северна Македония.

"Очакваме България да положи още повече усилия в тази посока", каза еврокомисарят.

Зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по текста и обяви на днешния Съвет "Общи въпроси" на ЕС, че българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане по френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза.

"Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни

гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. и чрез включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство“, заяви зам.-министър Георгиев, цитира от БНР.

Скопие изчаква да види дали София е готова на конкретни разговор

Управляващите в Скопие също са под силен натиск да не приемат т.нар. френско предложение. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ проведе многохиляден митинг и твърди, че се готви "българизация" на Северна Македония.

Външният министър Буяр Османи коментира, че стратегията на страната му

е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в конкретни разговори по конкретни въпроси, решения и документи, каквато засега не виждат.

"Няма да навлизам в коментар на предложенията и идеите на френското председателство, защото трябва да видим дали в София има политическа воля да се продължи нататък, но и не искам да казвам нашите позиции по въпроса с предложението на френското председателство, за да не създавам каквото и да било алиби в София преди техния политически дебат", каза Османи.

Той потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението на френското председателство за преговорната рамка за страната.

"За езика сме казали, че португалското предложение е основа за добро решение, т.е. няма да приемем каквито и да е квалификации за езика в преговорната рамка, но също така няма да приемем историческите въпроси да бъдат условие за придвижване на процеса напред”, заяви Османи и уточни, че докато преговорите се движат в рамките на червените линии, определени от декларация на парламента в Република Северна Македония, няма нужда да съгласува нищо с парламента в страната.

mediapool.bg