Кламер БГ - Новини: ГЕРБ подкрепя кабинета за изгонването на руските дипломати

ГЕРБ подкрепя кабинета за изгонването на руските дипломати

България

|
Пет, 01 Юли 2022г. 10:18ч.
ГЕРБ подкрепя кабинета за изгонването на руските дипломати

ГЕРБ подкрепя кабинета за изгонването на руските дипломати

ГЕРБ подкрепя правителството за изгонването на 70-те руски дипломати от България, съобщи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в петък. Той разкритикува аматьорския начин, по който е направено това от страна на премиера в оставка Кирил Петков.

Докато не свърши войната в Украйна, всички действия на правителството, свързани с "агресора Русия" ще трябва да бъдат подкрепяни, заяви Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

"Посоката, действията за оттегляне на дипломатите трябва да бъде продължена, никаква крачка назад не трябва да дава правителството, има пълната ни подкрепа, това би значело отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим, войната в Украйна трябва да спре", каза още Бойко Борисов по повод нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова, с която тя дава ултиматум до 12 часа днес България да отмени експулсирането на 70 руски дипломати, в противен случай посоството на Москва у нас може да бъде закрито.

Обявеното от Кирил Петков изгонване на толкова много руски дипломати предизвика незабавен раздор с коалиционния му партньор БСП, чийто лидер Корнелия Нинова заяви, че няма такова решение на правителството. Тогава Кирил Петков отиде в парламента и обясни пред депутатите, че решението е взето от Съвета по сигурността към МС, в който участват шефовете на спецслужбите, министри, както и представител на президента Румен Радев. После Радев каза, че въпросът само е бил обсъждан от Съвета по сигурността, но решение не е било взето. Накрая Петков призна "комуникационна" грешка, но Нинова остана непреклонна и настоя ПП да излъчи друг министър-председател.

Посоката и действията за оттегляне на руските дипломати трябва да бъдат продължени, защото това е изборът на българския народ. Българският народ е избрал правителство начело с Кирил Петков и след като това е решението на правителството, то ще бъде подкрепяно и от партия ГЕРБ, каза Борисов и добави: След два месеца, посочи Борисов, следват нови избори. Това вече народът ще се произнесе.

"Казахме, че докато не свърши войната, всички действия на правителството за Русия ще бъдат подкрепяни. Ние подкрепяме член 11 със съответствието на бройките на дипломатите и прекомерното присъствие не само на руски дипломати, но и на обслужващ персонал. Това трябваше да се случи по друг начин. Външният министър, заедно с премиера, да слязат и да го обявят като решение на база на доклад на службите и да поемат политическа отговорност, ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти", каза Бойко Борисов и продължи:

"Абсолютно непрофесионалните и дилетантски действия трябва да бъдат подкрепени. Иначе ще излезе, че сме с Русия против правителството. Сега има война и ние сме на страната на Украйна и на евроатлантическия свят. Ако влезем в детайли на глупостта на правителството ще излезе, че сме на обратната страна. Подкрепяме действията им, защото са избрани от народа. Българският народ пожела промяната и избра Петков. Призовавам ги да не се връщат назад, да си свършат работата докрай. Толкова са им възможноститте".

Борисов изтъкна собствения си лидерски подход в сравнение с аматьорския на Кирил Петков:

"Петков отиде в парламента да се направи на важен и на следващия ден чакай какво стана. Когато трябва да се вземе решение за РСМ - излиза Борисов, когато трябва да се вземе решение за оръжия за Украйна - излиза Борисов. Това е лидерството. Ако видите детайлите, които са дали службите, затова сега се налага да излизам и да поемам отговорност. Ние сме на страната на демократичния свят и ГЕРБ го е заявил преди няколко месеца. Аз подкрепям лидерите. Ако ПП имат друг лидер, нека да го покажат".

По думите му отношенията с Русия могат да бъдат поправени, но е непоправимо изтичането на милиарди за тези месеци "към джобовете им през руските компании и през посредниците от газ, от ток". Той отново разкритикува правителството за покачването на цените на горивата.

Той поздрави депутатите от ГЕРБ, които по думите му са успели да изправят грешките в предложения от Асен Василев бюджет: "Това е един бюджет, който изисква една много стабилна държава, за да го изпълни. В противен случай катастрофата ще бъде пълна".

"Приетиет бюджет изисква много стабилна държава, за да може да се изпълни, в противен случай катастрофата ще бъде пълна", предупреди той.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg