Кламер БГ - Новини: ГЕРБ oчаква и новите избори да не доведат до редовно управление

ГЕРБ oчаква и новите избори да не доведат до редовно управление

България

|
Съб, 04 Фев 2023г. 15:43ч.
ГЕРБ oчаква и новите избори да не доведат до редовно управление

Росен Желязков, сн. БГНЕС

Вотът за 49-о Народно събрание на 2 април е малко вероятно да доведе до край на серията предсрочни избори, коментира Росен Желязков от ГЕРБ.

"Дано, но надали новите избори ще затворят цикъла. Заявките, които нашите политически опоненти дават са, че за тях изборите за 49-о Народно събрание са нещо като вестибюл към 50-о НС, което те виждат като транзит към местните избори и затова може би е и тази коалиционна формула. Ние от няколко месеца повтаряме, че ако няма редовен кабинет в рамките на 48-ото НС, пътят към 49-ото и 50-ото е много по-реалистичен. Залогът да има редовно правителство не е заради самото правителство, а за да има работещ парламент", посочи Желязков пред БНТ.

Според него работещият модел в тази ситуация е експертно правителство, подобно на проектокабинета "Габровски", а "Демократична България" е логичният партньор на ГЕРБ.

"Дадохме няколко пъти заявка, че за подкрепата на Габровски е важно да участва "Демократична България". Идеологически и исторически тази подкрепа е най-логична, но те избраха друго. Ще търсим не просто коалиция за власт, а формула, която да подкрепи експертно правителство, защото е ясно, че политическия цикъл вече е много кратък, а трябва да се решават проблеми, които да позволят хоризонт поне една година. Във времена на видим и силнопълзящ евроскептицизъм, който има и политическо оглавяване, е важно да мислим много крачки напред, а не да правим тънки политически сметки. Затова ние държим на формулата евроценности и еворпринадлежност", каза Желязков.

Той отхвърли тезата за съществуването на така наречената "хартиена коалиция" между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" и позочи различията, които ГЕРБ има със социалистите по въпросите за войната в Украйна, предоставянето на на военнотехническа помощ, закупуването на изтребители F-16 и модернизацията на Българската армия.

"Затова не беше възможно с БСП да направим мнозинство, но беше възможно да го направим с ДБ и другите подкрепящи евроатлантизма", изтъкна той.

По въпроса за съдебната реформа Желязков посочи, че ГЕРБ се бори да няма намеса на изпълнителната и законодателната власт в съдебната власт извън правилата на демокрацията.

От ГЕРБ са изпратили искане до Конституционния съд за тълкувателно становище по въпроса за мястото на следствието в съдебната власт.

mediapool.bg