Кламер БГ - Новини: Военният министър: Митрофанова не уважава България

Военният министър: Митрофанова не уважава България

България

|
Съб, 02 Юли 2022г. 11:39ч.
Военният министър: Митрофанова не уважава България

Драгомир Заков

Руският посланик Елеонора Митрофанова категорично не уважава България, коментира министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Нова тв. Преди да заеме този пост Заков бе представител на страната в централата на НАТО в Брюксел.

“Поведението на руския посланик у нас е недопустимо. Не е това начинът да се води дипромация. Сигурен съм, че руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, които биха представлявали доста по-успешно и с доста по-сериозно уважение към България руската държава у нас”, каза Заков.

Той прогнозира, че дипломацията между София и Москва няма да бъде прекратена.

“Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на руското ръководство да затвори мисията у нас. Моят опит и мнение, е че подобно действие е във вреда на страната, която затваря посолството. Не вярвам руската държава да вземе подобно решение. Дори това да стане, само по себе си не означава скъсване на дипломатическите отношения”, каза Заков.

Според него Русия трябва да обмисли дали Митрофанова да не бъде сменена.

“Всеки един дипломат, независимо от държавната политика, която следва, трябва да уважава приемащата държава. Имаше много случаи , в които Митрофанова можеше да бъде обявена за персона нон грата. Затварянето на руското посолство ще бъде във вреда на руските граждани у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от руска страна, то тогава ще страдат българските граждани там”, каза още Заков.

Той коментира и казуса около изгонените от България 70 руски дипломати и служители на посолството. Според него това не е нестандартна практика в дипломацията.

“Ако има данни, че тези руски граждани са извършвали действия, които са в разрез с дипломатическата практика, решението е резонно. Щом ДАНС са дали списък, явно е така”, поясни министърът на отбраната.

Според него има риск доставката на изтребителите F-16 да бъде забавена още, ако се стигне до нови избори.

mediapool.bg