Кламер БГ - Новини: Василев: Още нямаме нужната подкрепа, за да редим кабинет

Василев: Още нямаме нужната подкрепа, за да редим кабинет

България

|
Пет, 01 Юли 2022г. 23:57ч.
Василев: Още нямаме нужната подкрепа, за да редим кабинет

Асен Василев, сн. БГНЕС

Номинираният за премиер Асен Василев, който има седмица, за да представи на президента изпълнен мандат с предложение за сформиране на правителство, обяви в петък вечерта, че все още се подготвя конкретната му програма и начинът, по който би работило. Освен това се търси подкрепа за одобрението му в парламента.

Според него не е редно да се реди Министерски съвет, преди да е ясно ще има ли подкрепа за него.

Нямаме достатъчно депутати за подкрепа, но нямаме намерение да говорим със Слави Трифонов, заяви Асен Василев в предаването "Панорама" на БНТ.

Така "Продължаваме промяната" остава само със заявената подкрепа на досегашните си коалиционни партньори БСП и "Демократична България". След като "Има такъв народ" (ИТН) напусна коалицията, шестима депутати от партията на Слави Трифонов се отцепиха и станаха независими. Засега обаче броят им е недостатъчен, за се постигне мнозинство от 121 гласа за избор на кабинет.

"С господин Трифонов и ИТН, като структура и начин, по който е ръководена, имаме много сериозни различия за начина, по който трябва да се прави политика и за целите й – да отиват парите при всички български граждани, а не при предварително избрани фирми. Не виждам как "Продължаваме промяната" може да вазимодейства с такива хора. Очакваме хора, които да се обявят срещу воденето на политика през чекмеджета и кюлчета", заяви Асен Василев, който е вицепремиер и финансов министър в сегашния кабинет в оставка на Кирил Петков.

По думите му проблемът на българското общество е голямото финансово неравенство между хората, а основата причина за това е ,"защото всички европейски средства през годините отиваха в определени фирми с нагласени поръчки и парите оставаха в един олигархичен кръг, вместо да подобряват живота на всички български граждани".

"Научихме един урок от първия си кабинет – че трябва да се дадат ясни срокове за важните задачи. Ако те не се свършат, няма смисъл това (бъдещото) правителство да съществува. Ако за шест месеца изпълним ангажиментите си, сядаме с колегите си и обмисляме следващите си задачи", заяви Асен Василев.

Той смята, че голямото предизвикателство е задаващите се тежка ескалация на конфликта между Русия и Европа и продоволствена криза заради водената от Москва война в Украйна. Според него войната ще продължи 3-5 години.

Василев защити решението за изгонването на 70 руски дипломати от София, което по думите му е взето от Външно министерство на базата на съответните доклади на ДАНС.

Според него това е правилно. "Конфронтацията започна от Русия, тя ни сложи в списъка с вражески държави, тя ни спря газа, не е България тази, която търси конфронтация. Няма как да се държим: Те ни плюят, все едно дъжд ни вали! Трябва да се защитим", заяви той.

Василев отбеляза, че евентуално прекратяване на дипломатическите отношения с Русия (с каквото заплаши руската посланичка Митрофанова) няма да е прецедент в историята. Той припомни кабинета на Стефан Стамболов в края на ХІХ век и как точно тогава страната ни е преживяла най-големия си икономически подем и левът е бил златен.

"43 (оставащи руски) дипломата е два пъти повече от дипломатите на Русия в Холандия или в Румъния. Когато службите ясно заявят, че има дейност, насочена срещу българския национален интерес, трябва да има ответна реакция", заяви Асен Василев.

Той увери, че в момента страната стои фискално много стабилно с приходи с 1.1 млрд. лв. повече от разходите и над 8 млрд. лв. в единната сметка, според данните за състоянието на бюджета в края на юни.

Срещу тези 750 млн. лв. допълнителни разходи (заложени от опозицията при актуализацията на бюджета), трябва да има приходи, които са трудно изпълними, но са изпълними - зависи от икономическата конюнктура при изпълнението на бюджета, но няма да застраши устоите на страната, коментира номинираният за премиер.

По думите му в момента цените на електроенергията са овладяни, цените за бита са почти същите, има компенсации за бизнеса. Цената на горивата и на зърното обаче са свързани с международните борси и затова от около три месеца европейските финансови министри обсъждат да се наложи контролиран износ на зърно от границите на Европейския съюз, за да не отиват количествата при най-богатите и в Китай, а при нуждаещите се.

"Президентът си има конституционни правомощия, както и правителството и парламентът, и ако всяка от тези власти си стои в кръга на своите правомощия, няма да има проблем", коментира още той конфронтацията между държавния глава Румен Радев и "Продължаваме промяната".

mediapool.bg