Кламер БГ - Новини: ВСС очаквано спаси Иван Гешев

ВСС очаквано спаси Иван Гешев

България

|
Пет, 08 Юли 2022г. 11:34ч.
ВСС очаквано спаси Иван Гешев

Гешев и Надежда Йорданова, сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет очаквано отхвърли в четвъртък искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, направено преди повече от година заради уронване престижа на съдебната власт. Вотът показа огромното мнозинство, което Гешев има в кадровия орган на съдебната власт – 16 членове на ВСС подкрепиха запазването му на поста, докато само двама гласуваха "за" уволнението – съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска.

В ролята на главен адвокат на Гешев по време на дебата влезе адв. Боян Новански, който стана член на ВСС с подкрепата на "Атака". Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова не присъства на заседанието.

Дебатът продължи близо 14 часа, което е едно от най-продължителните заседания на ВСС в неговата история. Защитната стратегия на Иван Гешев се изразяваше в това да обяснява, че той не носи отговорност за голяма част от процесите в държавното обвинение, включително за прессъобщение в негова защита на сайта на прокуратурата по случая "Жоси".

Гешев отказа да отговаря на повечето му зададени въпроси, а през повечето време използваше подигравки за твърдяните нарушения, за да се защити.

След края на дебата правосъдният министър Надежда Йорданова цитира решение на Конституционния съд, което директно казва, че главният прокурор носи отговорност за действията

на прокуратурата, която има пирамидална структура.

От целия спор във ВСС се разбра, че Иван Гешев не споделя публично това разбиране за ролята си в прокуратурата, но това не му пречи да упражнява цялата власт в непрозрачната институция, която не подлежи на никакъв обществен контрол.

В края на дебата Гешев каза, без да споменава имена, че тези, които са му поискали уволнението, трябва да изпитват срам. В случая това са бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия, и самата Надежда Йорданова.

Според Гешев в случая е използвана една конституционна процедура за неговото уволнение единствено за политическа и пиарска цел. Той обясни, че не е чул никакви факти и доводи срещу себе си, а

нивото на искането за уволнението му било като за основното училище.

Това беше първият случай, в който ВСС изобщо използва процедурата за отстраняване на някой измежду тримата големи - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища

Осемте джуджета

Главният прокурор Иван Гешев отказа да отговаря пред ВСС на въпроси за аферата “Осемте джуджета“, която е сред основанията за исканията на неговото уволнение. Той каза пред членовете на ВСС, че няма намерение да дава допълнителни разяснения, въпреки че към него имаше въпроси за коментарите му в Туитър по случая.

Членът на съвета Олга Керелска му напомни, че той лично е определил “Осемте джуджета“ за хибридна атака към прокуратурата и го попита дали има доказателства за твърдението си. Тя му разясни термина “хибридна атака“, който се използва при разпространение на лъжлива информация. Керелска го попита върху каква информация стъпва, за да направи това заключение.

"Няма какво да отговарям. Живеем през 2022 година. Имаме социални мрежи. Времената на пишещите машини свършина, г-жо Керелска“, каза Гешев.

"Жоси"

Случаят "Жоси" изглеждаше като най-неудобният за Гешев от всички казуси, върху които стъпват двете предложения за отстраняването му. Причината са неоспоримите документи за прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата на името на баща му Стоимен. Главният прокурор и досега не е обяснил как се е стигнало до издаването на тези документи.

Съсобственикът в "Жоси" Георги Цолов Георгиев твърди, че е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години. След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в "Жоси", но това би го направило длъжник на НАП, тъй като фирмата се намира в процедура по несъстоятелност.

Пред ВСС Гешев отказа да влезе в дълбочина по въпроса, пак напомни, че баща му е пълнолетен и може да отговаря за действията си.

Заради решението на съдебните кадровици цялото обсъждане по казуса “Жоси“ бе сведено до едно “право на отговор“, публикувано на сайта на прокуратурата. В него се казваше, че е лъжа твърдението, че бащата на главния прокурор е бил съсобственик в “Жоси“.

Сега Гешев обясни, че не може да поеме отговорност дори за публикуването на това право на отговор, защото то е пуснато на сайта на прокуратурата, който не бил сайт на главния прокурор. Той отказа да отговаря на повече въпроси, въпреки че преди това искаше да се изясни цялата истина по този случай.

Дебатът

Дискусията във ВСС не предложи изненади. По всеки един конкретен случай главният прокурор прехвърляше отговорност на наблюдаващите прокурори или долустоящите началници в система. Той многократно обясни, че правните аргументи за отстраняването му са смешни и политически мотивирани. Мнозинството във ВСС отхвърли доводите на правосъдните министри с огромна убеденост, въпреки че те не бяха подложени на специална проверка или на дисциплинарно производство.

Още през лятото на миналата година стана ясно, че съдебните кадровици в този мандата на ВСС ще запазят Гешев, каквото и да се случва. Те първоначално отказаха да се произнесат по искането на Янаки Стоилов за уволнението на Гешев с аргумента, че правосъдният министър няма право да иска уволнението на главния прокурор.

След това Конституционният обяви, че решението на ВСС е било противоконституционно и върна топката в ръцете на ВСС. Междувременно бе избрано правителството на Кирил Петков, а новият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ) поиска уволнението на Гешев с нови основания.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор може да бъде взето с минимум 17 гласа ”за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет.

СРС-аферата

Само за две години и половина мандат Иван Гешев даде множество поводи да му се иска уволнението. Пленумът на ВСС започна обсъждането с публикуваните подслушани разговори на президента Румен Радев, както и други СРС-та, които имат за цел да дискредитират гражданските протести от лятото на 2020 година.

Гешев отрече отговорността си за публикуването на подслушаните разговори и обясни, че предложението на Стоилов е смешно и търси политически цели.

Според главния прокурор на обществеността трябва да се дава информация по значимите дела. Проблемът е, че прокуратурата много внимателно подбира по кои дела да дава информация, а в случая бяха разгласени данни за критиците на Гешев.

Нахлухването в президентството

Друго основание за искането на уволнението на Гешев бе нахлуването на Бюрото по защита под контрола на главния прокурор в президентството. През юли юли 2020 г. въоръжените служители на Бюрото влязоха в президенството, за да извършват арести.

Според Надежда Йорданова действията са били прекомерни и с тях се нарушава принципът на разделение на властите. Министърът изтъкна, че акцията е поставила прокуратурата в унизителна ситуация и е накърнила престижа на съдебната власт, както и е довела до масови граждански протести.

"Няма как да има злоупотреба, когато са извършени правомерни действия. Вие сте политик и може да ги окачествите както искате, гоните политически цели, а не юридически. Вашата преценка не съответства на фактите и на правото", заяви Гешев.

Членът на ВСС Атанаска Дишева попита в какви случаи се извършват такива действия като в президенството и кое е налагало с въоръжени да се извършват тези просецесуално-следствени действия.. Гешев обясни, че никой от Бюрото не е бил с танкове, гранотомети и други подобно оръжие. Той каза, че десетки пъти е разрешавал участието на Бюрото по защита в следствени действия.

За туита срещу протестите

Особено любопитен беше отговора на главния прокурор за туита му в първите дни на гражданските протести с искане на неговата оставка и тази на премиера Бойко Борисов. Тогава Гешев написа в Туитър, че прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платените агитки на Черепа и други олигарси

Сега този туит е едно от основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова да иска оставката на Гешев, защото той уронва престижа на съдебната власт с подобни квалификации на гражданите, без да има конкретна информация.

Гешев, който обикновено обяснява, че няма информация за каквото и да е, този път каза, че така му казали служители на МВР. След това допълни: “Аз съм ходил на ЦСКА и Левски и много добре мога да се ориентирам“

Не стана ясно как от ходене на няколко мача главният прокурор е успял да запомни платените провокатори по физиономии, че да ги разпознае след това на гражданските протести с искане за оставката му, на които не е ходил.

Искат послушен главен прокурор

Преди заседанието на съвета Гешев обяви пред журналистите, че целта е той да бъде свален, за да се сложи удобен главен прокурор, да "се сложи послушен главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки, както МВР, например". Главният прокурор прогнозира, че съдии и прокурори ще "бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си".

Гешев коментира преди заседанието, че “от две години съдебната реформа цели само едно – да се овладее прокуратурата, да се отстрани съответният главен прокурор и да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки“.

По думите му тази реформа се изразява и в това да се закрият специализираният съд и прокуратура в интерес на олигархията и мафията и по този начин да се постигне амнистия по 800 дела на олигарси, организирани престъпни групи, обвинени за тероризъм и др.

Гешев се оплака, че от две години докладите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отлежават в Народното събрание и депутатите отказват да ги изслушат.

”Очаквам членовете на ВСС най-после да изпълнят законовото си задължение”, коментира от своя страна Надежда Йорданова.

Всички аргументи са изложени в писмените предложения. Настояването за спазването на Конституцията, на законите, не е овладяване на прокуратурата, това е правова държава, отговори тя на Гешев.

mediapool.bg