Кламер БГ - Новини: Българската ваксина срещу Covid-19 ще бъде представена наесен

Българската ваксина срещу Covid-19 ще бъде представена наесен

България

|
Съб, 15 Май 2021г. 10:40ч.
Българската ваксина срещу Covid-19 ще бъде представена наесен

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена през есента на конгрес пред световната научна общественост, съобщи проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира той.

Андрей Чорбнов каза, че се разработват две форми на ваксината - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега няма такъв интерес от нашата държава, каза проф.Чорбанов.

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята той.

"Вирусът на Covid-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот", заяви ученият.

Той разказа и за срещата си с вируса.

"Разбира се, че това може да звучилекомислено в нечии очи. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре. Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница", каза проф.Андрей Чорбанов, който беше депутат от партията на Слави Трифонов в 45-тото Народно събрание.

Той посочи, че преболедуването на коронавируса не е променило възгледите му.

"Това исках да кажа на обществото - вирусът естествено, че съществува. Не трябва да страдаме от такова раздвоение на личността - той не съществува, но ние правим ваксина за него", каза имунологът.

mediapool.bg