Кламер БГ - Новини: България - страната, в която премиерът е недостъпен дори за депутатите

България - страната, в която премиерът е недостъпен дори за депутатите

България

|
Съб, 20 Фев 2021г. 10:18ч.
България - страната, в която премиерът е недостъпен дори за депутатите

България се води демократична държава, част от Европейския съюз. Въпреки това премиерът ѝ е недостъпен не само за журналистите, но и за депутатите, макар мнозинството в Народното събрание да е негово. В приключващия трети премиерски мандат Бойко Борисов стъпва в Народното събрание възможно най-рядко, а през последните месеци – въобще.

"С удоволствие ще идвам всеки път в парламента (...) Ако няма да е единият ден, ще дойда на другия със сигурност", зарече се Борисов в пленарната зала преди почти три години. Единственото му условие беше да не го викат "истерично". Тогава председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) пое "ангажимента да го кани любезно".

Оказа се, че и Борисов, и Караянчева просто са си правили "вятър на устата" (бел.ред – по главния прокурор Иван Гешев).

Статистиката показва, че от началото на мандата на кабинета "Борисов 3", опозицията е направила общо 68 официални опита да извика премиера в Народното събрание по различни поводи.

Успешни са били точно 13. Толкова пъти Борисов се е явявал в парламента през последните почти 4 години, за да отговаря на въпроси и питания или за да бъде изслушван по искане на народните избраници.

Най-вероятно това ще остане окончателната бройка до края на мандата, защото депутатите от ГЕРБ правят всичко възможно да не го "безпокоят" с подобни "неудобства", макар по конституция България да е парламентарна република и той е избран от същото това Народно събрание.

Борисов дори не е виждал на живо новата пленарната зала в бившия Партиен дом, където народните избраници се преместиха през септември миналата година. За последно премиерът е бил в парламента преди 10 месеца.

Последното посещение

През април миналата година Борисов благоволи да удостои народните представители с вниманието и присъствието си. Това стана по искане на БСП, която настояваше той да бъде изслушан за "актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки".

И този все пак успешен опит на опозицията да получи отговори не мина без перипетии. Тогава Народното събрание работеше в специален режим заради коронавирусната епидемия. Редовни заседания не се провеждаха. Затова от БСП внесохa искане депутатите да бъдат свикани извънредно с една-единствена точка в дневния ред – изслушване на премиера. Социалистите събраха и необходимите подписи, за да не може председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) да пренебрегне искането.

Първият им опит обаче се оказа неуспешен, защото депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" все пак намериха начин да провалят заседанието - не се регистрираха и провалиха кворума. Обяснението беше, че не искали да стават "съучастници на една политическа партия и нейната лидерка да използват парламента за личен пиар". Освен това не било добре "да направим огнище на заразата в парламента".

Седмица по-късно бе насрочено ново заседание със същия дневен ред. Междувременно тези аргументи се оказаха невалидни за изреклите ги. Депутатите на Борисов се регистрираха се и изслушване имаше.

То се оказа последното.

От април миналата година досега министър-председателят ограничи напълно контакта си и с журналисти.

Избухналите граждански протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор окончателно отказаха Борисов от публични изяви, които не са в контролирана среда. Предпочитаният за него начин на комуникиране на важни управленски решения, на текущите му размишления или реакции на нечии изказвания или събития, станаха изявите от джипката.

От половин година насам българите най-често виждат своя министър-председател в гръб и с ръка на волана, в кадри, заснети от неговия пиар Севделина Арнадува и разпространени във Фейсбук.

Вместо да отговаря на неудобни въпроси, Борисов предпочита да обикаля страната с джипката си и необезпокояван да излъчва на живо сценки от всекидневието си.

Опитите на опозицията да повика министър-председателя в парламента не са спирали, но са напълно безуспешни.

Тази седмица социалистите три пъти поискаха изслушване на Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова заради убитото от токов удар 16-годишно момче в София. Мнозинството в парламента обаче отхвърли настояванията им.

За последните 10 месеца само официалните искания за изслушване на Борисов са 9. Освен тях има и въпроси, и питания.

Статистиката

През годините Борисов неведнъж е показвал досада и раздразнение, докато е бил в пленарната зала в качеството си на премиер. В този смисъл усилията на депутатите му да сведат до минимум присъствието му в парламента, не са особена изненада.

От съставянето на третия кабинет на Бойко Борисов, към него са отправени 26 питания, 17 опита за изслушване и 25 въпроса, на които е искано да се отговори устно. Той пък е отговорил на 5 въпроса на живо, както и на 5 питания. Проведени са и 3 изслушвания.

За сравнение в предходния парламент той е отговорил на 10 питания и на 13 въпроса на живо. Изслушвания не е имало, но имаше друг инструмент – т.нар. блиц контрол. Тогава всяка първа сряда на месеца премиерът и заместниците му се явяваха в парламента, за да отговарят на актуални въпроси на депутати от всички парламентарни групи.

По време на 43-тото Народно събрание са проведени общо 20 блиц контрола. Борисов е отговарял в 9 от тях. Неслучайно тази процедура отпадна при създаването на правилника на настоящия парламент.

Как Борисов остава "необезпокояван"?

Сегашните 13 явявания на Борисов в Народното събрание пораждат въпроса как са били избегнати толкова много опити той да се измъкне от процедурата. Най-честата причина за това е, че парламентарният шеф Цвета Караянчева определя постъпилите въпроси и питания към Борисов като несъответстващи с правилника на парламента.

Във въпросния правилник е записано: "Народните представители отправят до министър-председателя, заместник министър-председател или до министър въпроси от актуален характер, които представляват обществен интерес и са в техния ресор на управление или засягат дейността на ръководената от тях администрация".

Ресорите в правителството обаче са разпределени и най-често се оказва, че по дадена тема трябва да отговаря някой от министрите, а не премиерът.

Ако депутатите не са съгласни с решението на Караянчева, имат право да обжалват решението ѝ пред председателския съвет на парламента, в който половината представители са от мнозинството и трудно решението би се променило.

Исканията за изслушване на Борисов пък отпадат, защото при гласуването им в пленарната зала депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са против.

И рокадите в кабинета вече не са причина

Вече дори смяната на министри в собствения му кабинет не е достатъчен повод за Борисов да стъпи в Народното събрание.

В настоящия мандат са направени 10 предложения за смени в правителството, някои от които за повече от един министър. Всички тези персонални промени са представяни на депутатите не от Борисов, а от заместника му Томислав Дончев. Практиката премиерът да не присъства при рокади в кабинета, за които той носи лична отговорност, започна постепенно още в предходния парламент.

Така на Борисов не му се налага да дава обяснения защо сменя даден министър, но в същото време демонстрира и пренебрежение към новия човек, когото е избрал за поста.

Всъщност депутатите от БСП са единствените в сегашното Народно събрание, които искат Борисов да идва там – вероятно понякога и заради сеира, знаейки че той няма да дойде и отново ще могат да обвинят, че неглижира основната институция в държавата. Факт е също така, че лидерът на БСП Корнелия Нинова нерядко преиграва с политическата драма и поводите, по които иска лично изслушване на премиера, не винаги изискват това.

В крайна сметка обаче, право на опозицията е да използва наличните ѝ инструменти за контрол над изпълнителната власт и по-специално на министър-председателя. Отделен е въпросът как ги използва – това преценяват избирателите.

Тактиката на ГЕРБ обаче е да ограничава максимално възможността на опозицията да си прави пиар за сметка на премиера, като паралелно с това ограничава и евентуалните политически щети за премиера, но най-вече го спасява от "досадата" да изпълнява едно от задълженията си.

Неявяването на Борисов в Народното събрание е просто един пример за ситуацията в страната, управлявана през една черна джипка, а от нея светът се виждал "по друг начин".

mediapool.bg